RSS http://cac.es/va/info/rss.html ca Un total de 25 fotografies mostren una visió artística del Río Tinto /va/info/prensa/noticias/25-fotografies-Rio-Tinto.html dc., 23 de maig 2018 12:24:00 +0200  

Les imatges exposades reflectixen la diversitat de colors d’esta zona

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/25-fotografies-Rio-Tinto.html El Museu de les Ciències acull una mostra de 25 fotografies, realitzades per l’artista i biòloga Begoña Sánchez, sobre el Río Tinto i els seus voltants, una comarca caracteritzada per l’elevada acidesa i l’escassa presència d’oxigen en l’ambient. Per a alguns científics, esta zona ha sigut objecte de comparació amb Mart per les seues similituds biològiques i geològiques.

L’exposició temporal de lliure accés exhibix el territori de la Faixa Pirítica Ibèrica, on es troba el que es considera un dels principals depòsits minerals del món. Les imatges exposades reflectixen la diversitat de colors del Río Tinto. L’intens color roig de les aigües, el groc del sofre depositat en les roques, l’ocre dels fangs secs i el verd de les algues i la vegetació constituïxen una esplèndida i única paleta de colors.


 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Real Societat Espanyola de Química entreguen els premis del Concurs Reacciona! /va/info/prensa/noticias/-premios-del-Concurso-Reacciona.html dv., 18 de maig 2018 15:23:00 +0200  

Alumnes de l’IES Vega del Turia (Terol) i del Col·legi Claret (Xàtiva) han guanyat el primer i segon premi respectivament en la categoria de Batxillerat.

En la categoria 'Universitat' el jurat ha premiat els treballs dels estudiants de la Universitat de Saragossa i de la Universistat de València

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-premios-del-Concurso-Reacciona.html L’equip format pels alumnes de l’IES Vega del Túria (Terol) junt amb el professor Javier Valtueña han guanyat amb el treball 'Flogisto, el final de la alquimia' el primer premi categoria Batxillerat del concurs Reacciona! organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química.

El segon premi categoria Batxillerat ha sigut per a l’equip format pel Col·legi Claret de Xàtiva, que dirigit pel seu professor Enrique Monfort ha presentat el treball ‘O=C=O''.

En la categoria 'Universitat', el jurat ha reconegut amb el primer premi a l’alumna María Tejero amb el seu treball 'Cloro, un veneno doméstico'' presentat per la Universitat de Saragossa. El segon premi ha sigut per als estudiants de la Universitat de València, pel seu treball 'la química ens exalça'.

El concurs culmina així la seua 7a edició amb l’objectiu de destacar la importància de la química en el desenrotllament de la societat i promoure l’interés per esta disciplina entre els jóvens i generar entusiasme pel futur creatiu de la química. Els participants havien d’exposar de forma didàctica, creativa i original algun procés químic, en especial aquells on la contribució al benestar de la societat seguisca més patent o resulten més formatius o il·lustratius.

En total, més de 28 equips s’han inscrit enguany en la sèptima edició del concurs dirigit a estudiants de qualsevol cicle d’universitat, de Batxillerat, cicles formatius de Formació Professional Grau Mitjà i 2n Cicle de l’ESO de tota Espanya. En esta ocasió, a més d’estudiants de la Comunitat Valenciana, han participat també de Madrid i Aragó.
 


 


 

 

 

 

 

 

]]>
Ambaixadors de països de la Unió Europea visiten la Ciutat de les Arts i les Ciències /va/info/prensa/noticias/Ambaixadors-de-UE-visiten-CAC.html dj., 17 de maig 2018 17:30:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/Ambaixadors-de-UE-visiten-CAC.html Ambaixadors de països de la Unió Europea, que participen en una trobada a València, han visitat esta vesprada el Museu de les Ciències i l’Hemisfèric acompanyats pel director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències Enrique Vidal.

]]>
10 equips finalistes de Reacciona! defenen els seus projectes de química en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Final-Reacciona.html dj., 17 de maig 2018 16:35:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/Final-Reacciona.html El Museu de les Ciències acull demà divendres 18 de maig a partir de les 11 h la final i entrega de premis de la sèptima edició del concurs Reacciona! organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química (RRSEQ-VAL) per a destacar la importància de la química.

L’Auditori Santiago Grisolía és l’escenari on els 10 finalistes (7 en categoria 'Batxillerat' i 3 en categoria 'Universitat') presenten els seus treballs per a optar als primers premis. Els participants han d’exposar de forma didàctica, creativa i original algun procés químic, en especial aquells la contribució al dels quals benestar de la societat siga més patent o resulten més formatius o il·lustratius.

Més de 28 equips s’han inscrit enguany en la sèptima edició del concurs dirigit a estudiants de qualsevol cicle d’universitat, de Batxillerat, cicles formatius de Formació Professional Grau Mitjà i 2n Cicle de l’ESO de tota Espanya. En esta ocasió, a més d’estudiants de la Comunitat Valenciana, han participat també de centres d’Aragó i Madrid.

L’objectiu de destacar la importància de la química en el desenvolupament de la societat i promoure l’interés per esta disciplina entre els jóvens.

]]>
El Museu de les Ciències oferix dues sessions gratuïtes dels tallers 'Ciència a Escena' este dissabte 19 de maig pel Dia dels Museus /va/info/prensa/noticias/dues-sessions-gratu-tes-dels-tallers-Ci-ncia-a-Escen--dissabte-19-de-maig-pel-Dia-dels-Museus.html dl., 14 de maig 2018 13:41:00 +0200
Les sessions gratuïtes se celebraran en l’Auditori Santiago Grisolía a les 13 h i a les 17 h

Les entrades podran arreplegar-se en el mostrador de reserves situat en el Carrer Menor del Museu

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dues-sessions-gratu-tes-dels-tallers-Ci-ncia-a-Escen--dissabte-19-de-maig-pel-Dia-dels-Museus.html El Museu de les Ciències s'unix a la celebració esta setmana del Dia Internacional dels Museus amb dues sessions especials de 'Ciència a Escena' gratuïtes el pròxim dissabte19 de maig. L’Auditori Santiago Grisolía serà l’escenari on els divulgadors científics realitzaran els experiments en directe de 'Ciència a Escena' en duess sessions: a les 13 hores i a les 17 hores, amb un aforament de 300 persones cada una.

El públic interessat a assistir als tallers haurà d’arreplegar les entrades el mateix dissabte 19 de maig a partir de les 10 h en les taquilles de reserves ubicades en el Carrer Menor del Museu. Els divulgadors científics han seleccionat per a esta activitat els experiments més divertits i sorprenents de 'Ciència a Escena' amb demostracions procedents dels tallers 'Màgia Química', 'Fred, Fred' i 'Horror al buit'.

En les sessions de 'Ciència a Escena' personal especialitzat en divulgació ensenya ciència de forma curiosa a través de distints experiments en directe. En 'Fred, fred' el públic comprova els sorprenents canvis que experimenten els cossos en contacte amb el nitrogen a -196 ºC i en “Màgia Química” els participants poden veure en directe reaccions i canvis de colors i inclús com es posa en marxa un rellotge amb suc de taronja.

Amb esta jornada, la Ciutat de les Arts i les Ciències s'unix a la celebració del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), organitzat pel Consell Internacional de Museus per a subratllar la importància del paper dels museus al servici de la societat i el seu desenrotllament. Se celebra cada 18 de maig i els museus participants organitzen diferents activitats per a connectar amb el seu públic. En el cas del Museu, s’ha traslladat la celebració de l’efemèride al dissabte 19 de maig per a facilitar que les activitats especials poden ser disfrutades pel nombre més gran de persones.


 

]]>
'Mart. La conquista d'un somni' arriba al Museu de les Ciències per a acostar-nos al planeta roig /va/info/prensa/noticias/ExpoMarteCAC.html dg., 13 de maig 2018 13:32:00 +0200
- L’astronauta espanyol de l’Agència Espacial Europea (ESA) Pedro Duque assistix a la inauguració el dimarts 29 de maig


- Coproduïda amb la Fundació Telefónica i amb la col·laboració de l’Agència Espacial Europea, l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial i l’Institut Nacional d’Astrofísica d’Itàlia, entre altres. 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/ExpoMarteCAC.html 'Mart. La conquista d’un somni' és la nova proposta  de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a este estiu i que els visitants del Museu de les Ciències podran conéixer a partir del 30 de maig. L’astronauta espanyol de l’Agència Espacial Europea (ESA)  Pedro Duque assistirà a la inauguració prèvia que se celebrarà el dimarts 29 de maig.

La mostra respon a les grans preguntes que desperta Mart, les seues característiques i diferències respecte a altres planetes, com ho observem des del punt de vista científic i de la ciència-ficció o la seua influència en l’imaginari col·lectiu. 

El visitant podrà escoltar com sonaria la seua veu o quin seria el seu pes a Mart, jugar a una trivial sobre el planeta roig, realitzar un recorregut per les fites de la carrera espacial cap a Mart i conéixer el nostre possible futur en este planeta.

'Mart. La conquista d’un somni' inclou peces de gran valor com a llibres i instruments astronòmics del segle XVI al XVIII del Museu Copernicà de Roma com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic o Astronomia Nova de Johannes Kepler. També un fragment del meteorit de Mart caigut el 3 d’octubre de 1962 a Nigèria, il·lustracions originals de 'La Guerra dels Mons' i una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei. 

L’exposició està coproduïda junt amb Fundació Telefónica amb la col·laboració  de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Institut Nacional d’Astrofísica d’Itàlia ( INAF ) entre altres, tant en l’assessorament com en préstec de peces. 

]]>
El Museu de les Ciències celebra els deu anys de 'Repte Robot' amb récord de participació /va/info/prensa/noticias/Premios-Desafio-Robot-.html dv., 11 de maig 2018 16:40:00 +0200 El concurs  ha reunit hui a més de 240 robots dissenyats

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Premios-Desafio-Robot-.html L’IES Josep Iborra de Benissa ha obtingut el primer premi en la categoria Lego Sumo amb el seu robot 'Wally-Markus' que ha aconseguit imposar-se a la resta de dissenys presentats en la X edició de Repte Robot celebrat hui en el Museu de les Ciències. Per la seua banda, 'Ingenio Kids' han guanyat la prova Lego Missió a Mart, amb els millors temps en una simulació d’arreplega de mostres sobre la superfície marciana.

En la categoria Lliure, la prova de Sumo ha premiat a l’equip del IES Hermanos Amorós amb el seu robot 'El Senyor de la nit' mentres que el  IES 1 Torrevieja ha resultat guanyador en la prova Missió a Mart amb el robor 'Goliathus'. 

En 'Especial' , prova de ball robòtic, la coreografia presentat per l’IES Hermanos Amorós de Villena amb el robot Larry Kapija ha obtingut el primer premi al considerar el jurat que s’ha ajustat millor al ritme de la música i per la seua originalitat. 

En segon lloc d’Especial', l’IES Pare Arques de Cocentaina amb 'Els goriles socarrats'. El Col·legi Santa Ana de Llíria ha guanyat el concurs de ball en youtube a l’obtindre el nombre més gran de 'm’agrades'.

Els alumnes de 2.º Cicle de Primària i els alumnes de 3.er Cicle de Primària del Col.legi Palma de La Cañada, guanyadors de les prova 'Reacció en cadena', han creat els millors mecanismes per a aconseguir encistellar una pilota creant efectes concatenats.

Consulta ací tots els premis 

Drons i tallers

El concurs 'Repte Robot' ha reunit hui en el seu X edició a més de 240 robots dissenyats, construïts i programats per escolars de col·legis de la Comunitat Valenciana, Illes Balears i Múrcia.

El Museu de les Ciències ha comptat amb el suport d’empreses i institucions vinculades a la robòtica i que promouen la seua divulgació. Omrom, la Universitat Politècnica de València, Ingenio Kids, Col·legi Camarena Canet i bMaker (BQ+MacMillan) organitzen amb la Ciutat de les Arts i les Ciències esta jornada amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, Universitat Florida, ESAT, INESCOP, CFZ COBOTS, Intra Automation i BYL Iniciativas Educativas.

Un robot mòbil per a la indústria 4.0 creat per Omron donava la benvinguda a Repte Robot i també els visitants han pogut interactuar amb una rèplica a grandària real del famós droide R2-D2 gràcies a  Astromech Spain, assistir a demostracions i participar en tallers relacionats amb la robòtica. 

També s’han celebrat tallers de drons, simulació de vol i un mini-circuit real. L’exhibició de vol ha comptat amb la participació d’Alex Zamora, campió d’Espanya i quart en el rànquing mundial de pilots de drons de carreres. 

La Universitat d’Alacant ha presentat en la zona de fira la demostració d’un braç robòtic realitzat amb Inescoop i CFZRobots. Ingenio Kids ha organitzat les finals 'Constructors' i 'Programers' per a escolars de 1r i 2n de Primària. L’Associació ByL Iniciatives Educativas ha posat en marxa durant tot el matí tallers de realitat augmentada i de programació robòtica. 

]]>
Empreses i institucions presenten en 'Repte Robot 2018' prototips innovadors i projectes de robòtica amb tallers i demostracions en directe /va/info/prensa/noticias/DesafioRobot18.html dc., 09 de maig 2018 14:39:00 +0200 - L’aranya gegant robòtica dissenyada per la UPV i una rèplica del famós R2-D2 interactuaran amb els visitants

- El xiquet Alex Zamora, campió d’Espanya i quart en el rànquing mundial de pilots de drons, participa en l’exhibició de drons

- 'Repte Robot' se celebra este divendres 11 amb més de 240 robots d’escolars de la Comunitat Valenciana, Illes Balears i Múrcia

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/DesafioRobot18.html El Museu de les Ciències celebra la X edició del certamen escolar 'Repte Robot' divendres 11 de maig amb empreses i institucions vinculades a la robòtica i que promouen la seua divulgació. Omrom, la Universitat Politècnica de València, Ingenio Kids, Col·legi Camarena Canet i bMaker (BQ+MacMillan) organitzen amb la Ciutat de les Arts i les Ciències esta jornada amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, Universitat Florida, ESAT, INESCOP, CFZ COBOTS, Intra Automation, Lego i BYL Iniciatives Educatives.

La UPV presentarà la seua 'aranya gegant robòtica', l’únic robot caminant amb sis potes, dissenyat i construit en una universitat pública espanyola. Els visitants podran interactuar amb una rèplica del famós droide R2-D2 gràcies a d’Astromech Spain, assistir a demostracions i participar en tallers relacionats amb la robòtica.

Entre les propostes, se celebraran tallers de drons, simulació de vol i un mini-circuit real amb mini-drons per als participants. L’exhibició de vol comptarà amb la participació d’Alex Zamora, campió d’Espanya i quart en el rànquing mundial de pilots de drons de carreres.

La Universitat d’Alacant presentarà en la zona de fira la demostració d’un braç robòtic realitzat amb Inescoop i CFZRobots. Ingenio Kids organitza les finals 'Constructors' i 'Programers' per a escolars de 1r i 2n de Primària.

Des de l’Associació ByL Iniciatives Educatives es realitzaran durant tot el matí tallers de realitat augmentada; 10 a 12 h taller 'Escanejat en 3D' i d’11 a 14 h el taller 'Programa i prova a una robot'. La jornada comptarà també amb combats de Sumo en els que podran participar els visitants i que organitza Aventura València.

Rècord de participació

El concurs 'Repte Robot' celebra este divendres 11 de maig la seua X edició amb rècord de participació. La jornada, de lliure accés, reunix enguany a més de 240 robots dissenyats, construïts i programats per escolars de col·legis de la Comunitat Valenciana, Illes Balears i Múrcia. La competició serà a partir de les 10 hores en la Sala dels Arcs, ubicat en la planta baixa de l’edifici.

El concurs té quatre categories diferents: 'Lego' on competixen robots realitzats només amb les famoses peces de muntatge, 'Lliure' , 'Especial' que consistix en una demostració de ball i coreografia robòtica, i 'Reacció en cadena', en què els equips han de posar en marxa un mecanisme capaç d’encistellar una pilota per mitjà d’una sèrie d’efectes concatenats. L’accés tant a la Sala dels Arcs on es realitzarà la competició com a l’entrega de premis en l’Auditori és lliure i gratuït.

]]>
El Col·legi Sant Vicent Ferrer de Cullera guanya el primer premi del concurs 'Cristal·lització en l'Escola' /va/info/prensa/noticias/Premios-Cristalizacion-en-la-Escuela.html dv., 04 de maig 2018 15:11:00 +0200  

- Els cristalls i projectes premiats s’exposaran al públic en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Premios-Cristalizacion-en-la-Escuela.html Estudiants del Col·legi Sant Vicent Ferrer de Cullera han guanyat el primer premi del concurs 'Cristal·lització en l’Escola' organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències. El segon premi ha sigut per al projecte presentat per alumnes del Col·legi Nuestra Señora de los Desamparados de València i el tercer premi per a estudiants de l’IES Alto Palancia de Jérica.

 La Universitat Jaume I de Castelló, el Grupo Especializado de Cristalografía y Crecimiento Cristalino (GE3C), de las Reales Sociedades Españolas de Química y Física  i el CEFIRE d’Alacant col·laboren en esta iniciativa que complix enguany la seua quinta edició.                       

El concurs 'Cristal·lització en l’escola', que ha comptat amb la participació de més de 1.400 estudiants de Secundària i Batxillerat de la Comunitat Valenciana, pretén divulgar les formes de fer de la ciència a través de l’organització d’un 'concurs competitiu'. Este certamen se celebra també en altres comunitats com Andalusia, Aragó, Cantàbria, Catalunya, La Rioja, Madrid i País Basc. En total, en esta nova edició han participat més de 9.500 estudiants que han realitzat projectes de cristal·lografia.

El Museu de les Ciències ha acollit este matí l’exposició dels més de 50 projectes de cristal·lografia presentats al concurs. Els participants han explicat al jurat i també als visitants interessats com ha sigut el procés de creació dels cristalls amb demostracions en directe, maquetes i diferents recursos audiovisuals. El principal propòsit del concurs és destacar el paper que juga el món dels cristalls en l’actualitat i impulsar el seu estudi, la seua anàlisi i el seu coneixement entre els més jóvens.

]]>
'Un llac de concerts' torna hui a la Ciutat de les Arts i les Ciències amb la música en directe del campus a València de Berklee College of Music /va/info/prensa/noticias/Conciertos-Berklee.html dv., 04 de maig 2018 13:21:00 +0200  

La proposta 'València Springs with Music’ a càrrec d’estudiants dels programes Study Abroad estrena a les 20 h. la nova temporada

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Conciertos-Berklee.html El cicle musical 'Un llac de concerts' organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i el campus a València de Berklee College of Music torna als exteriors del Museu de les Ciències amb una programació que inclourà actuacions d’alumnes i professors de Berklee de més de 30 països i estils variats, des del jazz al blues i el soul, passant per músiques del món, flamenc, electrònica, folk, funk, o latin jazz.

De lliure accés i gratuït, els concerts tindran lloc a les 20h els divendres 4, 11, 18 i 25 de maig, 15, 22 i 29 de juny, 20 i 27 de juliol, així com les sessions especials que tindran també lloc el dilluns 16 i dijous 26 de juliol en el llac sud del Museu de les Ciències.

Hui s’obri el cicle amb una sessió molt especial en la que actuaran estudiants dels programes Study Abroad davall el tema ‘València Springs with Music’. Esta proposta eclèctica comptarà amb la participació de 13 artistes de Berklee acompanyats per una banda resident d’estudiants que protagonitzaran més d’una hora d’actuacions en directe per a tota la família.

El cicle 'Un Llac de Concerts' complix enguany la seua quinta edició ja consolidat com una de les millors propostes de València per a donar la benvinguda al cap de setmana amb música en directe a l’aire lliure i en un entorn privilegiat. Esta iniciativa s’emmarca en el programa de 'Música en Obert' oferit per Berklee i per la Ciutat de les Arts i les Ciències.

]]>
El Museu de les Ciències i l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València (AFAV) organitzen el 'Taller de la memòria' /va/info/prensa/noticias/Taller-de-la-Memoria.html dj., 03 de maig 2018 15:06:00 +0200  

L’objectiu és que pacients d’Alzheimer recuperen records de la seua infància al crear joguets amb xiquets

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Taller-de-la-Memoria.html Un grup d’escolars membres del Consell dels Xiquets del Museu dels Ciències i adults procedents de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València (AFAV) han realitzat hui un taller intergeneracional per a crear junts joguets i recuperar així records de la seua infància.

A partir de materials senzills els participants han construït molinets, pardalets, avions de paper i inclús barquets de suro. El 'Taller de la memòria' pretén així que pacients en un estadi lleu i gràcies a les interacció amb els xiquets puguen recuperar records de la seua infància.

Es tracta d’una iniciativa impulsada des del Museu de les Ciències que s’emmarca en l’exposició 'Imaginar l’educació. 50 anys amb Frato'.

 

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències continua la celebració de l'aniversari de l'Hemisfèric este pont de l'1 de maig /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-continua-la-celebraci--de-l-aniversari-de-l-Hemisf-ric-este-pont-de-l-1-de-maig-.html dl., 30 d’abr. 2018 12:26:00 +0200 Fins al 30 de juny, les entrades a l’Hemisfèric tenen un preu de 5 euros

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-continua-la-celebraci--de-l-aniversari-de-l-Hemisf-ric-este-pont-de-l-1-de-maig-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències no se’n va de pont i manté activitats en la festivitat de l’1 de maig. L’Hemisfèric continua celebrant el seu XX aniversari amb diferents accions. El públic pot disfrutar de tota la programació amb entrades a 5 euros fins al 30 de juny 'El Secret de Jean-Michel Cousteau', 'Viatge a l’espai. Pròxima parada: Mart', 'Amèrica Wild. Parcs naturals' o cine digital 3D amb 'Caminant entre dinosaures: planeta prehistòric 3D' i 'Robinson Crusoe 3D' a més de la nou estrena 'Dream Big.

'Canasta', el curt presentat i dirigit per Gràcia Querejeta en el XX aniversari de l’Hemisfèric, es projecta a partir del 30 d’abril junt amb la pel·lícula de les 13.00 de dilluns a dissabte, a excepció dels dies en què hi haja projecció a les 15 hores.

El Museu dels Ciències oferix la seua programació habitual, amb els tallers de 'Ciència a escena', unes sessions en què no falta la curiositat, l’emoció i la participació del públic. Les demostracions científiques, realitzades i dirigides per experts en directe, busquen sorprendre al visitant, al mateix temps que els endinsa en l’aventura del coneixement. En estos tallers, el públic aprendrà de manera enginyosa i dinàmica, el poder de la química, el seu propi rang d’audició o la 'gastronomia molecular', entre altres.

L’1 de maig, l’Estudi de TV' tindrà una sessió a les 11:45 h. El 'Teatre de l’Electricitat' i 'Espai dels Xiquets' tindrà passes cada hora des de les 11 fins a les 18 hores, a excepció de les 14 hores. 'Experiència Frato', té passes cada dia a les 11, 13, 15:30 i 17:30 hores. El 'Cub de projecció infinita' té sessions cada hora des de la seua obertura a les 10 hores, fins al seu tancament a les 19 hores. Per al Simulador Espacial' es pot accedir cada mitja hora des de les 11:00 fins a les 14:30 i des de les 15:30 fins a les 18 hores. A les 12 i a les 16:30, les sessions seran en anglés.

Per al dia del Treballador, la Ciutat de les Arts i les Ciències completa la seua oferta amb les visites guiades per a l’exposició 'Els Nostres Dinosaures' a les 11:00h, 13:00h i 16:30 hores.

Els visitants també podran viure l’experiència de 'Mediterrani', una exposició que unix tots els sentits i que oferix una visió d’este mar. El públic podrà escoltar els sons que produïxen els cetacis i descobrir molts dels secrets del nostre mar Mediterrani, les seues particularitats biològiques i geològiques.

 


 

]]>
"Si les temperatures pugen massa, l'hàbitat antàrtic es destruirà" /va/info/prensa/noticias/entrevistaconferenciaplanetasantartida.html dl., 23 d’abr. 2018 18:25:00 +0200 Olga Prieto és geòloga i és la ponent de la conferència ‘Estudiant Planetes en l'Antàrtida’, dins del cicle d'Astronomia

El dimarts 24 de abril a les 19:30 hores en el Auditori del Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/entrevistaconferenciaplanetasantartida.html -Podria explicar-nos quines recerques realitzen des del Departament de Planetologia i Habitabilitat al Centre de Astrobiología?

En el departament de PyH hi ha dos grups de recerca que realitzen recerques complementàries: el grup de Geologia Planetària i Atmosferes s'ocupa de l'estudi d'objectes planetaris de l'Univers que posseeixen superfícies sòlides. S'investiga l'origen, composició, estructura i processos de formació dels planetes, meteorits. Aquests aspectes són clau per determinar l'habitabilitat dels ambients planetaris. I el grup d'Habitabilitat i Ambients analitza què és la vida i si existeix possibilitat de desenvolupar-se en altres cossos planetaris diferents al planeta Terra. Entre les activitats realitzades pels investigadors d'aquest departament destaca la participació tant en missions espacials de NASA i ESA.

-Geogràficament, l'Antàrtida es considera un continent?

L'Antàrtida inclou no només el continent sinó les illes i territoris localitzats en la placa Antàrtica que es troben per sota de 60º Sud.

-L'Antàrtida no està poblada per éssers humans. Què és el que permet la supervivència de les espècies que habiten en ella?

Les espècies que habiten l'Antàrtida estan adaptades a aquest mitjà extrem de fred i passen la meitat de l'any sense llum. La interacció entre les diferents espècies permet l'existència d'ecosistemes autosostinguts en terra i en el mar. Quan l'home va a l'Antàrtida, pansa a formar part de l'ecosistema, i hauria d'esforçar-se per no desequilibrar-ho.

-Quins són els principals factors que determinen aquest espai fred com un lloc idoni per a l'avanç en el coneixement del sistema solar?

En primer lloc, el clima extrem. Les baixes temperatures al llarg de l'any mantenen una gruixuda capa de gel sobre el continent. Malgrat el gel, el baix grau d'humitat li converteix en el desert més gran del planeta. La pressió del gel produeix llacs subglaciaresaïllats de la atmosfera i de l'energia del Sol. En l'oceà del Sud es formen planxes de gel que es mouen entre si. Aquestes característiques tenen gran interès per a estudis sobre Mart i els satèl·lits de gel, gràcies als quals es pot entendre millor la geologia, entre uns altres.

-Què diferencia l'Antàrtida de la resta de zones de la Terra?

L'Antàrtida és una regió de la Terra especial per la localització polar del seu territori continental envoltat d'oceà i conseqüentment per les seves condicions extremes de temperatura (la mínima mesura a la Terra és de -89.2ºC en Vostok).

-Podria indicar-nos alguns de les principals investigacions que s'han fet quant a la astrobiología i els planetes gràcies a l'Antàrtida?

Des del punt de vista de la Astrobiología, jo destacaria les següents troballes:

- Meteorits marcians. L'Antàrtida és des de fa anys un lloc privilegiat per buscar meteorits per les condicions climàtiques que protegeixen als meteorits. Un exemple famós és el meteorit provinent de Mart ALH84001, en el qual es va creure identificar evidències de microorganismes, que no es van confirmar. També els llacs subglaciares, que es coneixen al voltant de 400. S'han realitzat perforacions en Vostok de 3700 metres de profunditat d'on s'han extret microrganismos extremófilos d'hàbitats que han estat aïllats des de fa més de 500000 anys.

- Les cataractes de sang. Són fluxos d'aigua carregada d'òxids de ferro que ragen de la llengua de la glacera Taylor, a les valls seques. Allí s'han descobert bacteris que viuen a temperatures sota zero i oxiden el ferro.

-Fa poc s'ha conegut que en els últims set anys, l'Antàrtida ha perdut un àrea de gel submarí equivalent a la superfície de Gran Canària, a causa de l'aigua càlida procedent d'Oceania. Aquest fet quines conseqüències pot tindre per als estudis que es realitzen a la zona?

La fusió del gel submarí de glaceres en l'Antàrtida té efectes notables en el clima global de la Terra. La pèrdua de gel altera el balanç de radiació en la superfície terrestre, i augmenta el nivell del mar. Tots dos processos resulten en la variació de les temperatures de l'oceà i els continents. Si les temperatures pugessin massa, l'hàbitat antàrtic es destruiria.

-S'ha especulat que en diverses dècades l'Antàrtida podria ser un espai habitable? Quina opinió té sobre aquesta consideració?

Actualment en l'Antàrtida viuen de manera temporal un nombre limitat de científics i personal de suport. La població varia entre l'estiu i l'hivern austral, estació en la qual la majoria de les bases són desallotjades. L'acord internacional del Tractat Antàrtic limita i coordina les activitats, majoritàriament científiques, que es poden realitzar en aquesta regió. En el tractat es rebutja la possibilitat que un país reclami part dels territoris antàrtics, realitzi activitats militars o exploti els seus recursos. L'ocupació humana de l'Antàrtida degradaria l'ecosistema actual.

S'ha especulat amb la possibilitat de l'ocupació de l'Antàrtida en el futur, temps en el qual el canvi climàtic augmentarà la temperatura global. Hi ha estudis que apunten al fet que l'augment global de les temperatures per a finals de segle serà aproximadament de 4ºC, suficient perquè el clima d'aquest continent sembla al del sud d'Escandinàvia. L'Antàrtida ja no seria l'espai protegit que és, ni els hàbitats tindrien l'interès actual per a la Astrobiología.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències acull la XIII Fira-Concurs 'Experimenta' organitzada per la Universitat de València /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-acull-la-Fira-Experimenta.html dv., 20 d’abr. 2018 13:28:00 +0200  

El diumenge 22 d’abril de 10:00 h a 13:00 hores en el Museu de les Ciències

Més de 450 participants de secundària amb demostracions de física i tecnologia

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-acull-la-Fira-Experimenta.html Diumenge que ve, 22 de abril, de 10.00 a 13.00 hores, se celebra en el Museu de les Ciències la XIII edición de la Fira-Concurs de Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia 'Experimenta' organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València.

Enguany la Ciutat de les Arts i les Ciències y la Universitat de València compartixen su interés per convertir a la Fira-Concurs 'Experimenta' en una festa de la ciència amb l’objectiu d’acostar la física i tecnologia als estudiants d’ensenyança secundària i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

La fira es desenrotllarà entre les 10:00h i les 13:00 hores i està previst que participen més de 333 estudiants acompanyats 85 professores i professors. D’accés lliure, la fira acollirà 93 espais amb diferents projectes experimentals construïts per l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda dels seus tutors i tutores. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalandia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

La fira 'Experimenta' inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votats pel públic visitant de la fira, i diferents mencions d’honor.

Els actes del domingo 22 d’abril acabaran a les 13 hores, i a les 13.30 horas s’iniciarà l’entrega de premis, que tindrà lloc en l’auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències precedit per un breu espectacle científic de 'Els Joglars de la Física'.


 

]]>
Alumnes de 50 instituts presenten 200 projectes de tecnologies creatives en la Fira CTC del Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/alumnos50institutospresentan200proyectosenferiactcdelmuseuciencies.html dc., 18 d’abr. 2018 16:24:00 +0200 Una iniciativa que naix del programa CTC – Classes de Tecnologies Creatives - impulsat per l’Obra Social “la Caixa”

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/alumnos50institutospresentan200proyectosenferiactcdelmuseuciencies.html En la seua primera edició, este esdeveniment, que clausura el programa CTC Comunidad Valenciana 2017-2018, ha reunit en el Museu de les Ciències a 1.500 alumnes i 100 professors de classes de tecnologia de 4t de l’ESO de 50 instituts de tota la Comunitat Valenciana que han participat en el programa.

Són els propis alumnes els que han presentat els aproximadament 200 projectes de tecnologies creatives desenrotllats durant este curs, experiències que combinen programació, electrònica, mecànica, art, disseny i robòtica.

El programa CTC – Classes de Tecnologies Creatives – és un programa impulsat pel programa Ciència i societat de l’Obra Social “la Caixa” i promogut a través del seu programa educatiu, EduCaixa. Es tracta d’una iniciativa pionera en l’ensenyança experimental de la tecnologia s’ha integrat en el currículum de l’assignatura de tecnologia de 4t de l’ESO.

La seua implementació en les aules de la Comunitat Valenciana ha sigut possible gràcies a amb Arduino Educació i la Conselleria d’Educació, Investigació i Esports de la Generalitat Valenciana.

]]>
El Museu de les Ciències acull la Fira de projectes 'Robòtica amb Arduino:clases de tecnologies creatives' /va/info/prensa/noticias/El-Museu-acoge-la-Feria-de-proyectos-Arduino.html dt., 17 d’abr. 2018 15:30:00 +0200  

Demà dimecres 18 d’abril se celebra de 10:00h a 14:00h la Fira de projectes finals CTC Comunitat Valenciana 2018

Participen 1.500 alumnes i 100 professors de classes de tecnologia de 4t de l'ESO de 50 instituts de tota la Comunitat

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-Museu-acoge-la-Feria-de-proyectos-Arduino.html La Ciutat de les Arts i les Ciències acull la Fira CTC Comunitat Valenciana 2018. La fira de projectes 'Robòtica amb Arduino: classes de tecnologies creatives' se celebra demà dimecres,18 d’abril de 10:00h a 14:00h en el Museu de les Ciències

En la seua primera edició, este esdeveniment, que clausura el programa CTC Comunitat Valenciana 2017-2018, reunirà a 1.500 alumnes i 100 professors de classes de tecnologia de 4t de l’ESO de 50 instituts de tota la Comunitat que han participat en el programa.

Seran els propis alumnes els que presentaran els aproximadament 200 projectes de tecnologies creatives desenvolupats durant este curs, experiències que combinen programació, electrònica, mecànica, art, disseny i robòtica.

El programa CTC – Cclases de Ttecnologías Ccreativas – és un programa impulsat pel programa Ciència i societat de l’Obra Social “la Caixa” i promogut a través del seu programa educatiu, EduCaixa. Es tracta d’una iniciativa pionera en l’ensenyança experimental de la tecnologia s’ha integrat en el currículum de l’assignatura de tecnologia de 4t de l’ESO. La seua implementació en les aules de la Comunitat Valenciana ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa”, amb Arduino Educació i la Conselleria d’Educació, Investigació i Esports de la Generalitat Valenciana.

El projecte va equipar amb material als centres educatius, va formar els professors presencialment i es va realitzar un seguiment online amb l’objectiu que pogueren ensenyar programació i electrònica creativa als alumnes en classe, a través de la realització de projectes. Es va fomentar l’aprenentatge autònom gràcies a tecnologies de codi obert i maquinari obert (Processing i Arduino), per mitjà d’una plataforma online amb documentació i un fòrum per a la posada en comú dels coneixements.

Fins al moment el programa CTC ha format més de 10.000 estudiants d’uns 500 instituts de Catalunya, Andalusia, Castella la Manxa i Madrid.


 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències colabora amb l'ESA en la formació de professors dins del programa CESAR Teachers Trainings /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-colabora-amb--l-ESAen-la-formacio-de-professors-.html dl., 16 d’abr. 2018 11:17:00 +0200
Professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius compartixen experiències amb científics de l’ESA a través de videoconferències

Hui dilluns, 16 d’abril se celebra la primera de les quatre sessions teòric-pràctiques en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ciencies-colabora-amb--l-ESAen-la-formacio-de-professors-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències col·labora junto a l’Agència Espacial Europea (ESA) i el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius de l’àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CEFIRE STEM) en la organizació d'una sèrie de cursos dins del programa CESAR Teachers Trainings, un projecte pioner que permet posar en contacte a professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius amb els científics i enginyers de l’ESA.

El programa establix quatre sessions teoric-pràctiques, que tindran lloc a partir de hui dilluns 16 d’abril a més del 17, el 18, el 19 i el 24 d’abril en el Museu de les Ciències. Durante els cursos s’explicaren les principals missions científiques i com la tecnologia espacial pot usar-se en la Terra. També s’aportaran ferramentes educatives que poden aplicar-se en els centres escolars.

Els continguts que es manejaran al llarg de les distintes sessions dels cursos inclouen explicacions sobre les principals missions científiques fent especial insistència en com pot revertir la tecnologia espacial en altres usos ací en la Terra. A més, s’aporten ferramentes educatives desenrotllades per l’Agència i que poden aplicar-se en el dia a dia dels centres escolars.

L’última sessió es dedicarà a mostrar distints continguts astronòmics de la Ciutat de les Arts i les Ciències que poden ser útils com a complement didàctic en les assignatures de ciències.


 

 

 

 

 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències incrementa un 6% la venda d'entrades en Setmana Santa i Pasqua respecte a 2017 /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-incrementa-un-6--la-venda-d-entrades-en-Setmana-Santa-i-Pasqua-respecte-a-2017.html dj., 12 d’abr. 2018 15:00:00 +0200  

Del 24 de març al 9 d’abril s’han venut més de 194.000 entrades

De gener a abril de 2018, la venda d’entrades ha pujat un 31%

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-incrementa-un-6--la-venda-d-entrades-en-Setmana-Santa-i-Pasqua-respecte-a-2017.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha incrementat un 6 per cent la venda d’entrades durant Setmana Santa i Pasqua respecte al mateix període en 2017, amb un total de 194.106 entrades venudes mentres que l’any passat la venda va aconseguir les 182.507 entrades.

Per edificis, durant este període, l’Hemisfèric ha registrat el major increment de visites amb 29.972 entrades venudes, un 21 per cent més que l’any anterior mentres que el Museu de les Ciències ha obtingut 55.555 entradas venudes, un 13 por cent més que en 2017, en el que es van vendre 49.118 entradas.  Oceanogràfic destaca també amb 108.574 visitants, mantenint els alts registres de l’any passat.

Destaca el divendres 30 de març com la jornada de major afluència de públic, data en què es va registrar una afluència de 15.213, rècord històric, en l’Oceanogràfic, 6.793 entrades en el Museu i 2.897 entrades en l’Hemisfèric.

En l’acumulat de vendes de l’any, el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha augmentat més de 127.659 entradas enfront del mateix període de 2017, la qual cosa suposa un augment del 31 per cent.

Els visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències han pogut disfrutar durant estos dies de vacacions de tota la programació especial del complex. El públic ha pogut visitar la nova exposició del Museu de les Ciències 'Mediterrani', veure l’estrena de la pel·lícula 'Dream Big' en l’Hemisfèric així com recórrer les instal·lacions de l’Oceanogràfic que recreen els principals ecosistemes del planeta.


 


 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències obri termini de reserva per a l’Escola d’Estiu 'Científics del futur:missió a Mart' /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-obri-termini-de-reserva-per-a-l-Escola-d-Estiu--Cient-fics-del-futur-missi--a-Mart--.html dv., 06 d’abr. 2018 12:44:00 +0200  

Dirigida a xiquets de 5 a 12 anys, es realitzarà de dilluns a divendres en tres torns del 25 de juny al 13 de juliol de 2018

Tots els interessats poden ja reservar en el 96 197 46 86 i en el correu reservas@cac.es

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/La-Ciutat-de-les-Arts-i-les-Ci-ncies-obri-termini-de-reserva-per-a-l-Escola-d-Estiu--Cient-fics-del-futur-missi--a-Mart--.html Davall el lema ‘Científics del futur: missió a Mart', la Ciutat de les Arts i les Ciències ha preparat un complet programa educativa que enguany gira entorn de l’exploració espacial mentres es divertixen este estiu en les instal·lacions de l’Hemisfèric, l’Umbracle, el Museu de les Ciències i l’Oceanogràfic.

Tots els interessats poden ja reservar en el 96 197 46 86 i en el correu reservas@cac.es. El primer torn de l’Escola serà la setmana del 25 al 29 de juny de 2018, el segon torn del 2 al 6 de juliol de 2018 i un tercer torn del 9 al 13 de juliol de 2018. Per a més informació es pot consultar la web www.cac.es/escoladestiu.

En el Museu realitzaran visites i tallers especials per a viure una apassionant aventura espacial on els xiquets i les xiquetes es convertiran en autèntics astronautes i assistiran al llançament d’un coet. Viatjaran a l’Estació Espacial Internacional i entrenaran como un astronauta en les Waterballs i els Caiacs dels llacs de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

En l’Hemisfèric els xiquets i les xiquetes experimentaran una vertiginosa aventura i recorreran la nostra galàxia en busca de rastres de vida. I a més, visitaran les instal·lacions del Berklee College of Music València per a realitzar un taller de composició de bandes sonores per a pel·lícules i videojocs de temàtica marciana.

En l’Oceanogràfic recorreran els mars de la Terra per a entendre com podrien ser els exoplanetes Kepler-22b o Trappist-1e, mons fascinants que podrien estar coberts completament per oceans d’aigua líquida. Els xiquets i les xiquetes visitaran la primera cria de beluga d’Europa, noves espècies de meduses i passaran una nit dormint amb taurons. 


 


 

]]>
Més de 40 xiquetes participen en una excursió tecnològica en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Mes-de-40-xiquetes-participen-en-una-excursio-tecnologica-en-el-Museu-de-les-Ci-ncies-.html dv., 06 d’abr. 2018 12:38:00 +0200 La iniciativa forma part del programa "Technovation Challenge" que té com a objectiu contribuir a la presència de les dones en el món de la tecnologia i la programació

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Mes-de-40-xiquetes-participen-en-una-excursio-tecnologica-en-el-Museu-de-les-Ci-ncies-.html Més de 40 xiquetes han participat en l’excursió tecnològica que s’ha celebrat hui dins del programa 'Technovation Challenge' a través de Power Code en el Museu de les Ciències. Les participants han assistit a una xarrada divulgativa i a una visita a les instal·lacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències relacionades amb les noves tecnologies.

Esta iniciativa anima les xiquetes a introduir-se en el món de l’empreniment i la programació. L’objectiu de 'Technovation Challenge' és trencar la bretxa digital de gènere que existix en la formació d’àmbit tecnològic, augmentar competències tecnològiques i fomentar les vocacions STEM.

'Technovation', és el programa insígnia de l’empresa sense ànim de lucre Iridescent. El programa oferix a xiquetes en tot el món l’oportunitat d’adquirir les habilitats necessàries per a convertir-se en emprenedores i líders tecnològiques. Cada any, este programa repta xiquetes d’entre 10 i 18 anys a realitzar un pla de negoci i un app per a mòbils que fa front a un problema social. Des de 2009, han participat més de 15.000 xiquetes de més de 100 països. La final regional a València serà el 5 de maig.

Power Code és una organització sense ànim de lucre l’objectiu de la qual és potenciar el coneixement STEM i les capacitats d’empreniment i lideratge en xiquetes, adolescents, dones i famílies. Des de Power Code recolzen, difonen i doten recursos per a acostar el Technovation Challenge i Curiosity Machine (Intel·ligència Artificial per a famílies) entre altres, a diferents comunitats, sent actualment Ambaixadors del Programa a Madrid i València, cobrint també a Màlaga i altres províncies.

]]>