RSS http://cac.es/va/info/rss.html ca El Museu de les Ciències organitza este cap de setmana tallers DIY 'Crea el teu sistema solar' dins de la nova edició de 'Passaport a l’Espai’ /va/info/prensa/noticias/-talleres-DIY-Crea-tu-Sistema-Solar-dentro-de-la-nueva-edicion-de-Pasaporte-al-Espacio-.html dv., 24 nov. 2017 13:22:00 +0100 Els tallers costen 1 euro, a més de l’entrada general al Museu

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-talleres-DIY-Crea-tu-Sistema-Solar-dentro-de-la-nueva-edicion-de-Pasaporte-al-Espacio-.html El Museu de les Ciències oferix este cap de setmana per al públic general nous tallers realitzats en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i que formen part de la proposta de “Passaport a l’Espai'. El dissabte 25 i el diumenge 26 de novembre de 11:00 a 12:00 hores es realitzarà el Taller “Do it your self. 'Crea el teu Sistema Solar' on els participants descobrixen la gran varietat de planetes del sistema solar: des de gegants gasosos com Júpiter, planetes rocosos com Mercuri o els anells de Saturn.

Els tallers formen part de l’oferta de 'Passaport a l’Espai', una proposta que reunix els continguts relacionats amb l’astronomia de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Els socis del Club CienciAmics o del Club de la Ciutat de les Arts i les Ciències poden participar de forma gratuïta en esta activitat prèvia reserva. Per al públic general el preu és d’1 euro sempre que s’adquirisca l’entrada al Museu.

La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza per quart any consecutiu la iniciativa 'Passaport a l’Espai' que inclou les projeccions de l'Hemisfèric i les exposicions relacionades amb l'astronomia així com tallers i conferències. Es pot sol·licitar en les taquilles del Museu o de l’Hemisfèric.

Cada vegada que el visitant participe en alguna de les activitats assenyalades, es ficarà un encuny en la casella corresponent. Fins al 21 de maig de 2018, podran omplir el seu passaport per a aconseguir almenys 4 encunys en el cas de menors d’11 anys i sis encunys per a xiquets d’11 anys o majors. Després d’entregar el seu passaport amb les proves corresponents validades, participaran en un sorteig de visites guiades al Consorci Valencià de l’Espai, a l’Observatori Astronòmic d’Aras de los Olmos o a les instal·lacions que tenen l’Agència Espacial Europea i la NASA a Madrid entre altres premis. Més informació en http://www.cac.es/pasaportealespacio/

 

 

]]>
El Museu de les Ciències oferix demà la conferència 'Tres en u. Tres virus i un microassassí: Zika, Chincungunya i dengue' /va/info/prensa/noticias/conferencia-Tres-en-uno-Tres-virus-y-un-microasesino-Zika-Chincungunya-y-dengue.html dc., 22 nov. 2017 13:33:00 +0100  

Esta activitat se celebra a les 19:30 hores i forma part del cicle “De ciència certa” organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències

Les conferències són gratuïtes i permeten el contacte directe amb experts i científics

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-Tres-en-uno-Tres-virus-y-un-microasesino-Zika-Chincungunya-y-dengue.html La Ciutat dels Arts i els Ciències oferix demà dijous, 23 de novembre, una nova conferència de lliure accés prèvia inscripció que forma part del cicle de divulgació científica “De ciència certa”. La xarrada 'Tres en u. Tres virus i un microassassí:Zika, Chincungunya i dengue' serà impartida per la doctora i emprenedora Pilar Mateo.

Durant la seua intervenció, a partir de les 19:30 hores en l’Auditori del Museu dels Ciències, Pilar Mateo exposarà que en el món occidental els mosquits han passat de ser una molèstia, a ser un perill. S’han convertit en notícia i mai per bé.

Amb el desenrotllament de les comunicacions, el transport i el turisme hem començat a constatar una part negativa de la globalització. Els mosquits (Aedes aegipty, Aedes albopictus, etc.) viatgen i comporten un arsenal de malalties contagioses contra les que no hi ha vacunes, perquè la seua genètica els permet mutar i fer-se resistents.

En tres dècades el mateix mosquit transmet ja 3 virus, i pot continuar transmetent altres. La població més pobra és la més vulnerable. A més, el mal ús dels insecticides, creats en la dècada dels anys 50 i 60, ha generat resistències cada vegada majors.

 


 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Cièncias organitza un concurs fotogràfic en Instagram #ConcursoCAC17 /va/info/prensa/noticias/concurs-fotografic-en-Instagram--ConcursoCAC17.html dl., 13 nov. 2017 11:27:00 +0100  

Phil González, fundador d’Igers Instagramers i membre del jurat, oferirà una xarrada el 14 de desembre en l’Hemisfèric.

Les 20 imatges guanyadores formaran part de la exposició Instants que s’instal·larà en els exteriors del complex.

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurs-fotografic-en-Instagram--ConcursoCAC17.html La Ciutat de les Arts i les Ciències amb la colaboración de IgersValencia ha organitzat un concurs fotogràfic online a través de la xarxa social Instagram #ConcursoCAC17. Podrà participar en el concurs, qualsevol persona física major de 14 anys, amb un compte en Instagram amb perfil públic i que respecte les condicions d’esta xarxa. Les 20 imatges guanyadores formaran part de la exposició Instants que s’instal·larà en els exteriors del complex.

El concurs compta amb la participació com jurat de Phil González, fundador d’Igers Instagramers, que realitzarà una conferència el 14 de desembre a les 19.30 hores en l’Hemisfèric, d’accés lliure prèvia inscripció. González parlarà sobre l’impacte de la xarxa social Instagram en la seua ponència 'Instagram, un Instagram val més que mil WhatsApp'. Amb més de 800 milions d’usuaris i més de 100 milions de fotos pujades al dia, Instagram s’ha convertit en un dels fenòmens més importants en xarxes socials dels últims anys. Ha canviat la vida de milions de persones i la seua relació amb la fotografia, el vídeo i la publicitat. Segons @Philgonzalez 'Instagram va arribar, va marcar tendències, va crear noves modes basades en inèdites formes de comunicar, de relacionar-se i de promocionar tant personalitats, empreses, productes o servicis'.

El concurs s’inicia hui dilluns 13 de novembre a partir de les 19:00 hores i finalitzarà el diumenge 10 de desembre a les 23:59 hores. Les fotos han de ser de qualsevol edifici o del contingut de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Serà requisit aportar la màxima qualitat d’imatge ja que les fotos guanyadores seran impreses en CMYK sobre lona, a una grandària de 200x200 cm, 150 dpi. També és necessari seguir el compte oficial @ciudadartesciencias i @igersvalencia, etiquetar les fotos, pujar-les amb l'hashtag #ConcursoCAC17 i compartir-la en Instagram.

 

 

]]>
La Ciutat dels Arts i els Ciències coproduïx l’exposició 'Mart. La conquista d'un somni' /va/info/prensa/noticias/exposicio-Mart-La-conquista-dun-somni.html dt., 07 nov. 2017 12:42:00 +0100  

La mostra sobre el planeta roig s’exposa en l’Espai Fundació Telefónica i al maig de 2018 podrà veure’s en el Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/exposicio-Mart-La-conquista-dun-somni.html El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha participat a Madrid en la roda de premsa de la presentació de l’exposició 'Mart. La conquista d’un somni', una exposició, coproduïda amb la Ciutat de les Arts i les Ciències, i que ens acosta a la fascinació pel planeta roig i que es podrà veure en l’Espai Fundació Telefónica des de hui i fins al 4 de març de 2018 i en el Museu de les Ciències al maig de 2018.

En l’acte, també ha estat present Javier Ventura-Traveset, portaveu de l’Agència Espacial Europea; Ignacio Arruego, cap de l’Àrea d’Enginyeria de Sensors Espacials de l’INTA; Juan Ángel Vaquer, astrofísic CAB (CSIC-INTA) i Marco Faccini, INAF-Observatorio Astronòmic de Roma.

La mostra ‘Mart. La conquista d’un somni’ aborda les arrels de la curiositat pel planeta roig, el seu impacte sobre la cultura i la ciència i explora algunes de les hipòtesis per a convertir-nos en la primera espècie interplanetària.

L’exposició inclou 150 peces, algunes de gran valor pel seu interés històric o documental. Des d’una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei (1609), llibres i làmines originals dels segles XVI al XVIII sobre el sistema solar; un fragment del meteorit de Mart, caigut en 1962 a Nigèria, il·lustracions originals de 'La Guerra dels Mons' de l’artista brasiler Henrique Alvim Corrêa o maquetes en 3D de les principals missions a Mart.


 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca el concurs de dibuix nadalenc /va/info/prensa/noticias/concurs-dibuix-nadalenc.html dl., 30 oct. 2017 12:19:00 +0100  

El complex invita a participar a tots els escolars d’Educació Primària de la Comunitat Valenciana

El dibuix guanyador es convertirà en la felicitació nadalenca oficial que representacrá a la Ciutat de les Arts i les Ciències 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/concurs-dibuix-nadalenc.html La Ciutat de les Arts i les Ciències ha convocat un concurs de dibuix infantil dirigit a tots els escolars que cursen Educació Primària en la Comunitat Valenciana durant el curs 2017-18. Els treballs han d’enviar-se abans del 4 de desembre, a les 14h, al Museu de les Ciències i seran seleccionats tres dibuixos per cada dos cursos: 1r i 2n; 3r i 4t; 5t i 6t de Primària.

Els dibuixos individuals es realitzaran en grandària DINA4 i es pot utilitzar qualsevol material que no present relleu. En el revers del dibuix, estarà indicat el nom d’autor, data de naixement, direcció personal, telèfon de contacte, col·legi i curs a què pertany. Els treballs per curs o aula hauran de portar en el revers les dades completes del col·legi, nom i cognoms del professor encarregat i el curs a què pertany. Cada un dels premiats guanyarà 4 entrades per a visitar el Museu i l’Hemisfèric i un joc de ciència de la marca SCIENCE4YOU.

La selecció de les obres es realitzarà basant-se en la qualitat del treball i la creativitat en la interpretació del tema. Les bases completes poden consultar-se en http://www.cac.es/concursodibujo. La convocatòria del concurs de dibuix és la primera de les activitats que es posa en marxa amb motiu de les festes nadalenques. Del 15 de desembre al 7 de gener els visitants de la Ciutat de les Arts i les Ciències podran disfrutar en l’entorn del Museu de les Ciències i de l'Hemisfèric del tradicional mercat nadalenc, actuacions musicals i tallers per a tota la família.

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències acull el documental 'Els fantasmes de l’Univers: la recerca de matèria fosca' /va/info/prensa/noticias/-documental-Els-fantasmes-de-l-Univers.html dl., 30 oct. 2017 12:11:00 +0100
Demà dimarts 31 d’octubre, a les 19:00 i 20:00 hores, s’emetrà el documental en format planetari

L’activitat inclou també la xarrada del responsable de difusió i divulgació de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València, Alberto Aparici

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-documental-Els-fantasmes-de-l-Univers.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) estrenen demà dimarts 31 d’octubre, en l’Hemisfèric, a les 19:00 i 20:00 hores el documental, en format planetari, 'Els fantasmes de l’Univers: la recerca de matèria fosca' que tracta sobre l’estudi de la matèria fosca i per què estem tan segurs de que existix. Esta iniciativa, en la que col·laboren el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), se celebra amb motiu del Dia de la Matèria Fosca.

Es tracta de l’estrena en castellà del documental, que desenrotlla la investigació de l’astrònom suís Fritz Zwicky, que en 1933 va establir que havia d’existir algun tipus de matèria no visible que accelerara el moviment de galàxies.El metratge reproduïx el treball de l’astrònoma nord-americana Vera Rubin que en 1970 va assegurar l’existència d’este tipus de matèria, i continua l’estudi fins a l’actualitat, on els experiments del Gran Col.lisionador d’Hadrons intenten produir partícules d’esta matèria fosca.

El responsable de difusió i divulgació de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València, Alberto Aparici, impartirà una xarrada en què es recorre un viatge des dels primers instants de l’univers fins a les regions exteriors de les galàxies i veurem com la matèria fosca ha deixat la seua marca en tots eixos llocs. També es farà un repàs de com s’està intentant identificar esta esquiva substància i fer llum sobre la seua naturalesa. Esta busca va començar en el segle XX però s’ha convertit en una de les més apassionants del segle XXI.

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Universitat Jaume I convoquen una nova edició del concurs de ciència 'Cristal·lització en l’Escola' /va/info/prensa/noticias/Cristalizacion-en-la-Escuela.html dj., 26 oct. 2017 11:27:00 +0200  

Per quint any consecutiu es posa en marxa este certamen en què els estudiants participen a manera de congrés científic

Dirigit a estudiants de segon cicle de Secundària i Batxillerat

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Cristalizacion-en-la-Escuela.html El Museu de les Ciències tornarà a ser punt de trobada de futurs científics en 2018 amb una nova edició de 'Cristal·lització en l’Escola'. La Ciutat dels Arts i els Ciències i la Universitat Jaume I col·laboren per quint any consecutiu en l’organització d’este concurs dirigit a estudiants de segon cicle de Secundària i Batxillerat perquè presenten un projecte junt amb els seus professors. Tots els interessats poden inscriure’s en la web www.cac.es/cristalografia i tenen de termini des de hui fins al 6 de febrer de 2018. 

El certamen 'Cristal·lització en l’Escola' està dissenyat per a descobrir els estudiants la cristal·lografia d’una forma original i divertida, de manera que participen a manera de congrés científic. Els alumnes seguixen el format de “concurs competitiu” i utilitzen els elements del mètode científic: des de la investigació en el laboratori fins a la presentació de resultats en un “congrés” durant la final del concurs el 4 de maig de 2018 en el Museu. A més, al gener de 2018, s’oferirà el curs de formació destinat a professors 'La cristal·lització com a recurs didàctic en l’aula' realitzat en col·laboració amb el CEFIRE d’Alacant. 

En l’última edició del concurs 8.400 alumnes en tota Espanya, dels quals 1.200 van exposar les geodes i vidres fruit de la seua investigació en la Ciutat de les Arts i les Ciències. Este certamen promou l’estudi i el treball sistemàtic entre els jóvens estudiants, a més de destacar les aplicacions de la cristal·lografia en la vida diària i la seua importància en la societat actual. 

 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències col·labora amb l’Agència Espacial Europea en la formació de professors en l’estudi de la Terra des de l’espai /va/info/prensa/noticias/CAC-col-labora-Agencia-Espacial-Europea-formacio-professors-.html dc., 25 oct. 2017 12:47:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/CAC-col-labora-Agencia-Espacial-Europea-formacio-professors-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències col·labora, esta setmana, junt amb l’Agència Espacial Europea i la Comunitat de Madrid en el programa per a formar docents en les missions de l’ESA. L’objectiu és que els professors transmeten eixos coneixements als seus alumnes i desperten en ells vocacions científiques relacionades amb les enginyeries i l’espai. 

Els continguts que es manegen en el curs, a més de compartir experiències de primera mà amb els científics i enginyers de l’ESA, inclouen explicacions sobre les principals missions científiques fent insistència en com pot revertir la tecnologia espacial en altres usos ací en la Terra. A més, s’aporten ferramentes educatives desenrotllades per l’Agència i que poden aplicar-se en el dia a dia dels centre escolars.

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València i el Parc de les Ciències de Granada, col·laboren amb esta iniciativa a través d’un projecte pioner que oferirà les diferents sessions del curs a través de videoconferències. El curs està dirigit a professors de Primària, Secundària i Batxillerat, i es desenrotlla en cinc sessions de treball de 3 hores presencials.

 

]]>
PLANS PER A ESTE CAP DE SETMANA EN LA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES /va/info/prensa/noticias/-PLANS-CAP-DE-SETMANA-.html dv., 20 oct. 2017 12:17:00 +0200 Noves exposicions i tallers en el Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-PLANS-CAP-DE-SETMANA-.html En la primera planta del Museu de les Ciències es troben les exposicions 'Spinosaurus: el gegant perdut del Cretaci'  i la mostra 'Imaginar l’educació. 50 anys amb Frato'


'Spinosaurus: el gegant perdut del Cretaci' està organizada per National Geographic amb la col·laboració de la Universitat de Chicago. El Spinosaurus és el primer dinosaure adaptat per a nadar que es coneix i el més gran entre els carnívors. El Spinosaurus, de dimensions colossals -6,8 tones de pes i 15 metres de llarg- dos metres més que el Tyrannosaurus rex, té unes característiques que el fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa aleta dorsal i potes posteriors curtes per a desplaçar-se per l’aigua.


'Imaginar l’educació. 50 anys amb Frato'  invita a conéixer la trajectòria professional i personal del prestigiós pedagog Francesco Tonucci. La mostra aprofundix en el seu concepte d’educació basat en el respecte i l’escolta dels xiquets, fomentant l’aprenentatge i promovent la curiositat. L’exposició està estructurada en diversos àmbits que t’ajudaran a reflexionar sobre realitats quotidianes com l’escola, la llar o la ciutat. Els visitants al Museu poden trobar més d’un centenar de dibuixos originals de Frato, objectes i instruments de treball, vídeos, fotos, llibres, etc; espais participatius de construcció, naturalesa, jocs i teatre, i tallers didàctics o activitats de debat. 

 

TALLERS
I per als més menuts (de 4 a 8 anys) el taller ‘Científic per un dia':  Substàncies apegaloses, colors que viatgen pel paper, farines movedisses... els xiquets descobrixen al científic que porten dins!


En el Museu els visitants també es poden triar altres tallers: 'Fred, fred', 'Màgia Química', 'aLUZina!'  i 'Horror al buit'. En 'Fred, fred' el públic comprova els sorprenents canvis que experimenten els cossos en contacte amb el nitrogen a -196 ºC i en 'Màgia Química' els participants poden veure en directe reaccions i canvis de colors i inclús com fabricar una pila per a posar en marxa un rellotge en directe. En el taller 'aLUZina!' els assistents descobrixen l’univers de la llum des d’una perspectiva diferent: minerals fluorescents, líquids fosforescents d’aspecte fantasmal.... I 'Horror al buit' gira entorn del concepte de pressió amb experiments sorprenents: desvelar quin és el secret dels faquirs fins a comprovar com una ploma i una pilota d’acer, llançades arriben al sòl al mateix temps.  


HORARIS: Sala 1: 16:00 Fred Fred / 17:15 Màgia Química                   
                   Sala 2: 11:30h aLUZina! ( només diumenges) / 13:00h. Horror al buit ( només dissabtes)                     
                   Sala 4: 11:30h Científic per un dia ( només dissabtes) / 13:00h. Molècules saboroses ( només diumenge)
 PREU: 3,5 euros per persona. No cal adquirir l’entrada general al Museu. 


 MÉS INFORMACIÓ: 96.197.46.86 / http://www.cac.es/cienciaescena
  

]]>
Les Jornades de Paleontologia de la Comunitat Valenciana se celebren hui en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Jornades-Paleontologia.html dj., 19 oct. 2017 12:10:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/Jornades-Paleontologia.html El Museu dels Ciències acull hui les Jornades de Paleontologia de la Comunitat Valenciana en l’Auditori del Museu dels Ciències. En la inauguració han estat presents Enrique Vidal, el director general de la Ciutat dels Arts i els Ciències i Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística. 


En estes jornades, de lliure accés prèvia inscripció, estan participant els principals referents nacionals i locals en el món de la museologia aplicada a esta disciplina. En el programa de hui aborden els temes dels dinosaures en el Mediterrani en l’era Mesozoica i el futur de la Paleontologia local en l’àmbit dels museus.


Demà divendres, 20 d’octubre, a les 11.00 hores, el paleontòleg Francisco Ortega, professor titular del grup de Biologia Evolutiva de la Universitat nacional d’Educació a Distància, contestarà a les preguntes d’un grup d’estudiants en l’activitat 'Pregunta-li a un científic'

 

 

]]>
El Museu de les Ciències oferix hui la conferència 'La Terra a vista de Geòleg' /va/info/prensa/noticias/conferencia-La-Terra-a-vista-de-Geoleg.html dj., 19 oct. 2017 11:10:00 +0200
Esta activitat se celebra a les 19:30 hores i forma part del cicle “De ciència certa” organitzat per la Ciutat dels Arts i els Ciències

Les conferències són de lliure accés, prèvia inscripció, i permeten el contacte directe amb experts i científics

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/conferencia-La-Terra-a-vista-de-Geoleg.html La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix hui dijous, 19 d’octubre, una nova conferència de lliure accés prèvia inscripció que forma part del cicle de divulgació científica “De ciència certa”. La xarrada 'La Terra a vista de Geòleg'  serà impartida pel geòleg Enrique Ortega. 

Durant la seua intervenció, a partir de les 19:30 hores en l’Auditori del Museu de les Ciències, el geòleg Enrique Ortega parlarà de la geologia, probablement la més desconeguda de les ciències, i els geòlegs, quan contemplen un paisatge o una roca, observen característiques i estructures que solen passar desapercebudes, com en qualsevol altra professió especialitzada per als ulls del profà. 

Una altra característica diferencial de la visió geològica de la naturalesa és el factor temps, que fa veure al nostre planeta com dinàmic i en contínua evolució, en contradicció amb la visió estàtica que proporcionen els nostres sentits i el nostre breu cicle vital. 

]]>
El Museu de les Ciències acull les Jornades de Paleontologia de la Comunitat Valenciana i l’activitat 'Pregunta-li a un científic' /va/info/prensa/noticias/-Jornades-de-Paleontologia--i-Preguntali-a-un-cientific.html dl., 16 oct. 2017 15:22:00 +0200  

Les Jornades de Paleontologia, de lliure accés prèvia inscripció, se celebraràn el 19 d’octubre

El paleontòleg Francisco Ortega contestarà el 20 d’octubre a les preguntes d’un grup d’estudiants 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-Jornades-de-Paleontologia--i-Preguntali-a-un-cientific.html El Museu de les Ciències acull este dijous, 19 d’octubre, una jornada sobre la investigació i divulgació paleontològica en què participen els principals referents nacionals i locals en el món de la museologia aplicada a esta disciplina. El divendres, 20 d’octubre, es realitzarà l’activitat 'pregunta-li a un científic', una trobada d’estudiants amb el paleontòleg Francisco Ortega Coloma. Les Jornades es realitzaran en l’Auditori del Museu de les Ciències i el dijous, 19 d’octubre l’accés és lliure prèvia inscripció en la web www.cac.es.

 

El programa del dijous, 19 d’octubre comença a partir de les 10:00 hores amb la conferència inaugural de José Luis Sanz, catedràtic de Paleontologia de la Universitat Autònoma de Madrid. A continuació, de 12:00h a 14.30h. tindrà lloc la taula redona 'Els dinosaures en el Mediterrani en l’era Mesozoica' moderada per Ana García Forner, conservadora del Museu d’Història natural de la Universitat de València. Participen: Francisco Gascó, paleontòleg, paleoilustrador i investigador de la Universitat de València, José Miguel Gasulla, paleontòleg de Morella i Maite Suñer, paleontòloga d’Alpont.

 

A la vesprada, el dijous 19 d’octubre, de 16:00 hores a 17:30 hores , se celebrarà la taula redona 'El futur de la Paleontologia local en l’àmbit dels museus' moderada per José Antonio Gordillo, divulgador científic de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Participen: Andrés Santos Cubedo, director del Museu de Bejís i de la col·lecció de paleontològica de Cinctorres, Ainara Aberasturi, directora del Museu Paleontològic d’Elx i Margarita Belinchón, directora del Museu de Ciències Naturals de València.

 

El divendres, 20 d’octubre, a les 11.00 hores, està prevista l’activitat 'Pregunta-li a un científic' a càrrec de Francisco Ortega Coloma, professor titular del grup de Biologia Evolutiva de la Universitat Nacional d’Educació a Distància.


 

]]>
La Ciutat de les Arts i les Ciències i l’Agència Espacial Europea col·laboren novament en la quarta edició de 'Passaport a l’Espai’ /va/info/prensa/noticias/Passaport-a-l-Espai.html dc., 11 oct. 2017 15:50:00 +0200 Els visitants han de completar el seu 'Passaport a l’Espai’ conforme realitzen activitats relacionades amb l’astronomia

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Passaport-a-l-Espai.html La Ciutat dels Arts i els Ciències en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (EIXA) presenten per quart any consecutiu la iniciativa 'Passaport a l’Espai' davall el títol de la qual s’emmarca l’oferta de continguts relacionats amb l’astronomia. Els visitants que vullguen participar en esta proposta podran sol·licitar des de hui el seu 'Passaport a l’Espai' en les taquilles del Museu de les Ciències o de l’Hemisfèric. 

Cada vegada que el visitant participe en alguna de les activitats assenyalades, s'encunya en la casella corresponent. Fins al 21 de maig de 2018, podran omplir el seu passaport per a aconseguir almenys 4 encunys en el cas de menors d’11 anys i sis encunys per a xiquets d’11 anys o majors. Després d’entregar el seu passaport amb les proves corresponents validades, podran participar en un sorteig d’un dels 10 viatges per a conéixer les instal·lacions de l’Agència Espacial Europea i de la NASA a Madrid, visites guiades al Consorci Valencià de l’Espai i a l’Observatori Astronòmic d’Aras de los Olmos. Per a més informació:  www.cac.es/pasaportealespacio

]]>
El paleontòleg de National Geographic, Nizar Ibrahim sobre el Spinosaurus: 'cap altre dinosaure té espines tan grans' /va/info/prensa/noticias/El-paleontologo-Nizar-Ibrahim--Spinosaurus.html dc., 11 oct. 2017 14:41:00 +0200 El Museu de les Ciències acull en la primera planta la mostra sobre l’únic dinosaure carnívor, conegut fins al moment, adaptat a la vida aquàtica: el Spinosaurus

La mostra, que podrà veure’s fins a febrer de 2018, està organitzada per la National Geographic Society amb la col·laboració de la Universitat de Chicago

 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-paleontologo-Nizar-Ibrahim--Spinosaurus.html El paleontòleg de National Geographic, Nizar Ibrahim, que va tornar a trobar restes del Spinosaurus després que els únics que havien aparegut es destruïren durant els bombardejos sobre Munic, ha visitat la mostra del Museu de les Ciències i ha explicat que "cap altre dinosaure té espines tan grans", perquè algunes són de la grandària d’una persona". Per a poder fer la reconstrucció d’este "monstre riberenc", més gran que el Tyrannosaurus rex, "s’ha combinat la paleontologia i la tecnologia d’avantguarda".

Els experts han debatut durant molt de temps si els dinosaures podien nadar o no i, fins a la data, les proves directes de dinosaures aquàtics no són precisament abundants. No obstant això, sí que han aparegut indicis prometedors, com unes marques que haurien deixat els ventres dels dinosaures a Utah. Però quan un equip d’arqueòlegs que treballava al Marroc va trobar l’esquelet més complex del gegantí carnívor conegut com Spinosaurus, no sols es va confirmar que este dinosaure era més gran que el terror del Cretaci, el Tyrannosaurus rex, sinó que també presentava adaptacions evolutives per a nadar: potes planes i curtes, unes fosses nasals que arribaven fins a la mitat del crani i una gran densitat òssia, com la dels hipopòtams. Este dinosaure, anomenat Spinosaurus aegytiacus, clarament estava adaptat per a nadar llacs i rius. Quan el Spinosaurus va viure al Marroc fa 97 milions d’anys, la zona era pantà.

El Spinosaurus, que va viure en el Cretaci fa 95 milions d’anys, tenia unes dimensions colossals -6,8 tones de pes i 15 metres de longitud – dos metres més que el Tyrannosaurus rex, i unas característiques que ho fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa cresta dorsal i potes posteriors curtes per a desplaçar-se en l’aigua.
 

]]>
CACSA millora els resultats econòmics i aconseguix reduir a més de la mitat l’aportació de la Generalitat des de 2015 /va/info/prensa/noticias/CACSA-milora-resultats-des-de-2015.html dc., 11 oct. 2017 12:26:00 +0200  

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i el director general de CACSA han presentat el balanç dels dos últims anys

Les aportacions de capital que efectua la Generalitat a CACSA s’han reduït dels 40 milions d’euros de 2015, a 27,1 milions en 2016 i 19 milions en 2017

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/CACSA-milora-resultats-des-de-2015.html  


El secretari autonòmic de Turisme i president del consell d’administració de CACSA, Francesc Colomer i el director general de CACSA, Enrique Vidal, han presentat en roda de premsa els resultats globals obtinguts corresponents als dos últims anys en què destaca la reducció a més de la mitat de l’aportació de la Generalitat des de 2015 i la previsió d’augmentar el nombre d’entrades venudes fins als 2,3 milions, un 18% més que en 2015.

En este sentit han explicat que l’increment dels ingressos per la venda d’entrades i altres ingressos, junt amb la contenció de les gastos, ha fet que les ampliacions de capital que anualment subscriu la Generalitat, com a soci únic, per a ajudar a la sostenibilitat de la Ciutat dels Arts i els Ciències, com a empresa pública, s’haja anat reduint a menys de la mitat. dels 40 milions d’euros de 2015 es va passar als 27,1 milions en 2016 i als 19 milions en 2017. D’esta manera s’aconseguix rebaixar la pressió al Pressupost Públic de la Generalitat Valenciana. El director general de CACSA  també ha subratllat que es preveu que la suma de 2016 i 2017 aconseguisca un import positiu d’El EBITDA. 

Francesc Colomer, ha destacat que “més enllà de les bones dades, que evidencien una gestió positiva d’estos dos anys, és important assenyalar el canvi de percepció i imatge del recinte, que sens dubte contribuïx a la remuntada REputacional que hem iniciat en la Comunitat Valenciana”. Ha remarcat que “tots els indicadors són positius, la qual cosa ens anima a seguir en esta línia, però sobretot ens anima haver millorat en reputació i en la imatge d’un espai que ha de concebre’s com propi de tots els valencians i valencianes”.
 
Així, Colomer ha insistit en el fet que la Ciutat dels Arts i els Ciències “és un espai de tots els valencians, per això el nostre treball, més enllà de posicionar-ho com referent nacional i internacional, ha de centrar-se a obrir-ho al gaudi de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

En este sentit, s’ha detallat que s’ha aconseguit una major notorietat, un 77% en l’índex de notorietat nacional i s’ha obtingut un 90% d’índex de satisfacció en les enquestes realitzades entre els visitants millorant així la reputació del complex. Quant a la procedència, el 40% són estrangers principalment italians, francesos i russos, el 38% nacionals i el 22% de la Comunitat Valenciana, incrementant així en un 9% el públic local al llarg de 2017. 


Durant la roda de premsa també s’ha informat sobre la presència en els principals fòrums nacionals i internacionals i els continguts que s’han desenrotllat en dos anys que continuen posicionant a la Ciutat dels Arts i els Ciències com referent cultural i científic. Més d’un milió d’entrades venudes del Museu dels Ciències i huit noves pel·lícules i planetaris de l’Hemisfèric amb més de 650.000 espectadors. Els exteriors del complex també han acollit huit exposicions com la de Manolo Valdés.


Així mateix, s’ha fet referència a les noves infraestructures realitzades en el complex i ja finalitzades com la rampa de connexió entre Oceanogràfic-Àgora, l’obertura del passeig Museu-Àgora i els dos nous recintes expositius polivalents de la primera planta del Museu dels Ciències. També s’ha informat sobre les obres de  finalització de l’Àgora. 
Altres dels punts tractats quant al compromís social, ha sigut la política de responsabilitat social de CACSA amb l’oferiment de recursos a entitats sense ànim de lucre així com esdeveniments i activitats amb fins socials o ambientals, i el II Pla d’Igualtat amb 48 accions en diverses àrees com l’accés a l’ocupació, la conciliació o la salut laboral, entre altres.

 


 


 

]]>
L’Hemisfèric estrena hui el planetari en directe 'Astromenuts' per a alumnes d’infantil /va/info/prensa/noticias/-Hemisferic-Astromenuts.html dj., 05 oct. 2017 15:42:00 +0200 CAC /va/info/prensa/noticias/-Hemisferic-Astromenuts.html 'Astromenuts' és una sessió de planetari en directe dirigit a xiquets d’Infantil en què s’inicien en les ciències de l’espai. Els més menuts descobrixen el món que els rodeja a través de divertits dibuixos, històries i animacions. Aprenen com se succeïx el dia i la nit, els núvols i les estacions de l’any o les fases de la Lluna. Realitzen un vertiginós viatge a través del sistema solar en què recorreran els planetes, les constel·lacions i s’encreuen amb cometes i pluja d’estreles.

 

Este sessió de planetari és una experiència basada en el programa Bebenautas del planetari de Huesca Espacio 0.42, on els xicotets descobrixen l’univers i dibuixen les seues pròpies constel·lacions. La sessió de hui continuarà els dijous de 11:00 a 12:00h i els dies 9 de novembre, 12 de desembre (sessió especial en dimarts), 11 de gener, 8 de febrer,1 de març,12 d’abril i 10 de maig.

]]>
El Museu de les Ciències oferix demà la conferència 'Veient el negatiu del cel: el medi intergalàctic' /va/info/prensa/noticias/-El-Museu-conferencia-astronomia.html dc., 04 oct. 2017 13:08:00 +0200  

Després de la conferència, impartida per Alberto Fernández Soto, es realitzarà una observació de la Lluna i Saturn des de l’Umbracle  

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/-El-Museu-conferencia-astronomia.html  

El Museu de les Ciències acull demà dijous 5 d’octubre una nova conferència del cicle 'Astronomia en la Ciutat dels Arts i els Ciències' en què s’abordarà l’abisme intergalàctic per a conéixer què són i com es comporten eixos difusos núvols de gas o com s’estudien eixes regions que emeten poca o cap llum. A continuació, es realitzarà una observació de la Lluna i Saturn des del jardí d’astronomia en l’Umbracle.

 

La conferència ‘Veient el negatiu del cel: el medi intergalàctic’ impartida pel doctor Alberto Fernández Soto, científic titular del CSIC en l’Institut de Física de Cantàbria, ens traslladarà a algunes de les regions més tènues de l’univers.

 

'Astronomía en la Ciutat de les Arts i les Ciències' és un dels programes de conferències gratuïtes que organitza el complex, junt amb 'De ciència certa'. Estos programes responen a l’objectiu de promoure la divulgació i permeten el contacte directe entre els científics i el públic. Les xarrades, de lliure accés prèvia inscripció, se celebren a partir de les 19:30 hores en l’Auditori Santiago Grisolía.

]]>
L’Hemisfèric acull la projecció 'Robinson Crusoe 3D' /va/info/prensa/noticias/El-Hemisferic-Robinson-Crusoe-3D.html dl., 02 oct. 2017 12:40:00 +0200 La pel·lícula conta les increïbles aventures d’un nàufrag i la seua convivència amb els habitants de l’exòtica illa de què intenta escapar

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/El-Hemisferic-Robinson-Crusoe-3D.html L’Hemisfèric de la Ciutat dels Arts i els Ciències oferix a partir d’octubre una nova projecció dins de la seua programació. Es tracta de 'Robinson Crusoe 3D' en la que l’espectador viu les increïbles aventures d’un nàufrag i la seua convivència amb els habitants de l’exòtica illa de què intenta escapar.

 

El públic seguirà els recorreguts d’un Robinson Crusoe propens als accidents i que intenta adaptar-se a la seua nova vida com a nàufrag junt amb els animals d’una illa tropical, que estan igualment sorpresos al trobar esta estranya criatura que ha sigut arrossegada fins a les seues costes.

 

En esta exòtica illa, Crusoe es troba amb un lloro optimista, un camaleó elegant i una cabra peresosa. Els espectadors disfrutaran de les hilarants pallassades d’un tapir, un blauet adorable i un eriçó adolescent i el seu company el pangolí.

 

'Robinson Crusoe' és una pel·lícula realitzada per nWave Pictures i està qualificada com apta per a tots els públics amb el distintiu especialment recomanada per a la infància. Dins de la programació de l’Hemisfèric es pot veure els dimarts, dijous a les 11:00 hores, els divendres, a les 11:00h i 19:00h, i els dissabtes i diumenges a les 12:00h., 17:00h, i 19:00 hores.

 

 

]]>
'Imaginar l’Educació. 50 anys amb Frato' reflexiona sobre l’escola, l’aprenentatge i el joc en el Museu de les Ciències /va/info/prensa/noticias/Frato-el-Museu-de-les-Ciencies-.html dj., 28 set. 2017 15:21:00 +0200 La mostra ens introduïx en la figura i el projecte del pedagog Franceso Tonucci qui visitarà el Museu de les Ciències els dies 20 i 21 d'octubre

Fins al 3 de juny l’exposició aprofundix en un concepte d’educació basat en el respete a les xiquetes i xiquets 

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/Frato-el-Museu-de-les-Ciencies-.html La major exposició dedicada a Franceso Tonucci, també conegut com FRATO, repassa des de hui en el Museu de les Ciències la trajectòria vital i pedagògica d’este pensador, pedagog i dibuixant italià que reivindica a més el poder de la imaginació des de la infància. "Imaginar l’educació. 50 anys amb Frato" –oberta fins al 3 de juny– aprofundix en un concepte d’educació basat en el respecte i l’escolta als xiquets i en el valor de la participació per a fomentar l’aprenentatge i promoure la curiositat.

La mostra ens introduïx en la figura i el projecte pedagògic de Francesco Tonucci, qui visitarà el Museu de les Ciències els dies 20 i 21 d'octubre, a través d’una estructura de huit àmbits que ajuden a reflexionar sobre realitats quotidianes com l’escola, la casa, el joc o la ciutat. Compta amb dibuixos originals, objectes, publicacions i documentals, a més d’activitats participatives i espais en què estimular la creativitat, la imaginació, l’aprenentatge i la comunicació amb les xiquetes i els xiquets.

A més, les xiquetes i els xiquets podran construir joguets, experimentar amb distints tipus de construccions com el pont de Leonardo, inventar a partir de nassos llargs, lletres o cometes, o debatre sobre temes com a 'deures sí o deures no'.

L’exposició 'Imaginar l’Educació. 50 anys amb Frato' és una invitació a pensar i a discutir les pràctiques més i menys encertades en l’educació, així com imaginar el que podem canviar. Al mateix temps, esta exposició representa una oportunitat per a mostrar la intel·ligència i la creativitat dels xiquetes i les xiquets, la seua capacitat per a aprendre i construir.

]]>
El Museu de les Ciències acull la mostra sobre l’únic dinosaure carnívor, conegut fins al moment, adaptat a la vida aquàtica: el Spinosaurus /va/info/prensa/noticias/dinosaurio-vida-acuatica-el-Spinosaurus.html dc., 27 set. 2017 13:16:00 +0200 L’exposició “Spinosaurus: el gegant perdut del Cretaci” està organitzada per National Geographic amb la Universitat de Chicago

]]>
CAC /va/info/prensa/noticias/dinosaurio-vida-acuatica-el-Spinosaurus.html La mostra temporal “Spinosaurus: el gegant perdut del Cretaci” presenta a partir del 6 d’octubre en el Museu de les Ciències al primer dinosaure, conegut fins al moment, adaptat per a nadar i el més gran entre els dinosaures carnívors. La mostra està organitzada per la National Geographic Society amb la col·laboració de la Universitat de Chicago.

El Spinosaurus, que va viure en el Cretaci fa 95 milions d’anys, tenia unes dimensions colossals -6,8 tones de pes i 15 metres de longitud – dos metres més que el Tyrannosaurus rex, i unes característiques que el fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa cresta dorsal i potes posteriors curtes per a desplaçar-se en l’aigua.

Els resultats de la investigació sobre esta troballa, que va desvelar la forma de vida semiaquàtica del Spinosaurus i les seues dimensions, es van publicar en la revista Science l’any 2014 i són l’origen d’esta exposició que es va inaugurar en el Museu National Geographic de Washington. Després de passar per Milà, Berlín i Barcelona arriba ara a València on podrà veure’s fins a febrer de 2018.

]]>