Menu Close

Arquitectura

Arquitectura

CIÈNCIA, NATURA I ART EN UN DELS MAJORS COMPLEXES DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA I CULTURAL D’EUROPA, UBICAT A VALÈNCIA.

Descobreix

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València és un conjunt únic dedicat a la divulgació científica i cultural, que està integrat per sis grans elements: l’Hemisfèric, cine IMAX, 3D i projeccions digitals; l’Umbracle, mirador enjardinat i aparcament; el Museu de les Ciències, innovador centre de ciència interactiva; l’Oceanogràfic, el major aquari d’Europa; el Palau Les Arts, dedicat la programació operística, i l’Àgora, que allotja el CaixaForum.

 

Al llarg d’un eix de quasi dos quilòmetres, en l’antic llit del riu Túria, este complex impulsat per la Generalitat Valenciana sorprén per la seua arquitectura – obra de Santiago Calatrava i Félix Candela – i per la seua immensa capacitat per a divertir i estimular les ments dels seus visitants que, recorrent els seus edificis, coneixen diferents aspectes relacionats amb la ciència, la tecnologia, la naturalesa o l’art.

El paper rellevant de la seua arquitectura ha sigut possible gràcies al treball dels dos arquitectes espanyols de prestigi internacional, que han aportat ací el millor de la seua obra: Santiago Calatrava amb el Palau de les Arts, l’Hemisfèric, el Museu de les Ciències, l’Umbracle i l’Àgora, i Félix Candela amb les singulars cobertes dels edificis principals de l’Oceanogràfic. Un conjunt arquitectònic de excepcional bellesa que harmonitza el continent amb el contingut. Una ciutat on conviuen el mar i la llum del Mediterrani de manera sorprenent.

Història

CIUDAD DE LAS ARTES Y DE LAS CIENCIAS, S. A.

 

Al juliol de 1996 naix Ciutat de les Arts i les Ciències, S.A., després de la modificació de la denominació social de VACICO (València, Ciència i Comunicacions), empresa mercantil de la Generalitat Valenciana.

 

 

Així mateix, el canvi de denominació social va acompanyat de la modificació de l’objecte, a fi d’adaptar-lo als nous projectes de la Generalitat Valenciana.

 

El projecte, dissenyat per l’arquitecte valencià Santiago Calatrava, s’elabora perquè siga construït en l’antic llit del Túria.

 

 

Després de la catastròfica riuada del 1957, el riu va ser desviat a la part sud de la capital i en l’antic llit, ja sec, es va construir un parc de deu quilòmetres de longitud que travessa el centre de la ciutat, on es va decidir situar l’emplaçament del complex, en una topografia sensiblement plana, en la riba dreta del tram final de l’antic llit del riu Túria.

Hemisfèric

Arquitecte: Santiago Calatrava
Any d’inauguració: 1998

L’Hemisfèric és un edifici singular i espectacular, dissenyat per Santiago Calatrava, que representa un gran ull humà, l’ull de la saviesa.

Este element simbolitza la mirada i l’observació del món que els visitants descobrixen a través de projeccions audiovisuals sorprenents.

Museu de les Ciències

Arquitecte: Santiago Calatrava
Any d’inauguració: 2000

Este museu ja captiva des de l’exterior. Un edifici de proporcions grandioses i formes orgàniques que conté multitud d’activitats i d’iniciatives relacionades amb l’evolució de la vida i la divulgació científica i tecnològica.

 

El Museu té personalitat pròpia, a l’estil de l’arquitectura moderna que convertix els contenidors dels museus en part de la mateixa col·lecció o contingut. 

Les grans dimensions del Museu permeten que continga diverses classes d’activitats alhora, a diferència dels museus menuts, que s’han de limitar a un camp particular de la ciència o la natura.

Oceanogràfic

Arquitecte: Félix Candela
Any d’inauguració: 2002

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és el major aquari d’Europa, i en ell es representen els principals ecosistemes marins del planeta. Cada edifici s’identifica amb els següents ambients aquàtics: Mediterrani, Aiguamolls, Mars Temperats i Tropicals, Oceans, Antàrtic, Àrtic, Illes i Mar Roig, a més del Delfinari. 

Palau de les Arts

Arquitecte: Santiago Calatrava
Any d’inauguració: 2005

El majestuós edifici, dissenyat per l’arquitecte i enginyer valencià Santiago Calatrava, es presenta com una gran escultura d’alt contingut simbòlic i suposa per a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana disposar de la millor infraestructura per a introduir-les en els circuits internacionals, especialment en el referit a l’òpera i els grans espectacles musicals.

Umbracle

Arquitecte: Santiago Calatrava
Any d’inauguració: 2000

Espectacular passeig enjardinat i zona expositiva amb unes increïbles vistes a tot el complex que alberga al seu interior un gran aparcament.

 

L’Umbracle és un mirador de més de 14.000 metres quadrats amb zona expositiva des del que es pot contemplar la globalitat d’edificis, estanys, passejos i zones enjardinades de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

 

Presenta vegetació pròpia de la regió mediterrània, de la Comunitat Valenciana i de països tropicals, que varia al llarg de les estacions de l’any, i on a més hi ha una interessant mostra d’escultures contemporànies d’artistes de renom internacional en el Passeig de l’Art, de lliure accés. També en l’Umbracle els visitants poden passejar mentre aprenen astronomia en l’interessant Jardí d’Astronomia”.

Àgora

Arquitecte: Félix Candela
Any d’inauguració: 2009

CaixaForum València està situat en les entranyes de l’edifici de l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, en concret, entre el pont de l’Assut de l’Or i l’Oceanogràfic.

 

És un espai polivalent per a promoure el coneixement, la ciència i la cultura com a agents de millora social.

 

CaixaForum oferix un ventall cultural molt divers i versàtil. Des d’exposicions d’art, cicles de conferències, concerts i espectacles, jornades socials o, fins i tot, tallers educatius i familiars dirigits a tots els públics.