Menu Close

Desafío Robot

Desafío Robot és un esdeveniment educatiu de referència, sobre robòtica, on es reunixen durant un dia, aficionats a la robòtica, estudiants i professors de centres escolars de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius en el Museu de les Ciències.

CONCURS DESAFÍO ROBOT

Desafio_robot_2024

La Ciutat de les Arts i les Ciències és un espai cultural en què es promou, de moltes formes, la curiositat per la ciència i la tecnologia, especialment, entre els més joves.

Els robots són una fantàstica oportunitat per a aconseguir-ho.

Desafío Robot és un esdeveniment educatiu de referència, sobre robòtica, on es reunixen durant un dia, aficionats a la robòtica, estudiants i professors de centres escolars de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius en el Museu de les Ciències.

Esta competició alberga diferents proves on els participants, treballant en equip i assessorats pel seu professor/a si és el cas, competiran amb un robot construït, dissenyat i programat per ells, o amb un projecte que desenvoluparan al llarg de tot el curs.

 

A més de la fase de competició, Desafío Robot alberga zones d’exhibició on empreses, institucions i entitats de referència del món de la robòtica mostren al públic els seus projectes d’investigació, iniciatives i últims productes, i organitza diferents activitats complementàries i exhibicions.

INFORMACIÓ GENERAL

Període d’inscripció a Desafío Robot 2024: 

    • 2a convocatòria: del 4 al 8 de març de 2024, en el cas d’haver-hi places lliures
    • Confirmació d’inscripció dels equips, notificat per correu electrònic:  15 de març de 2024
    • Competició: 31 de maig de 2024.
    • Equips formats per estudiants pertanyents a un centre escolar de Primària, Secundària, Batxillerat o Cicles Formatius de Formació Professional, segons la competició.
    • Centres públics, privats o concertats, liderats per un professor/a o tutor/a.
    • Associacions escolars, sempre que els participants cursen els seus estudis en els cicles indicats.

S’entén per equip un grup persones que presenta un robot, format per un professor/a o tutor/a, com a responsable de l’equip i 4 alumnes com a màxim, excepte la competició ‘Robot Danse’ que poden arribar a ser 10 alumnes/as per equip. 

 

Cap estudiant d’un equip podrà formar part d’un altre equip que concurse en la mateixa categoria. Els membres de l’equip són els únics que poden estar involucrats en la ideació, el disseny, la documentació, la construcció, la programació i qualsevol altra labor tècnica, relacionada amb el robot. És a dir, en cap cas, un adult o qualsevol altra persona que no siga membre de l’equip pot fer les tasques esmentades anteriorment.

Competició i activitats


Competicions per a 3r Cicle de Primària (depenent de les competicions) 

    • Categoria LEGO: LEGO SUMO Júnior
    • Categoría Creativa Robot Dance (baile)

Competicions per a Secundària, Batxillerat i Formació Professional

 

    • Categoria LEGO SUMO
    • Categoria LLIURE SUMO
    • Categoria DESAFÍO Port de mercaderies
    • Categoria Creativa Robot Danse (ball)

A més de les competicions, t’espera una zona expositiva on empreses i institucions mostren alguns dels seus productes i projectes d’investigació, i podràs votar la millor coreografia de ball a través de Youtube.


Accés lliure i gratuït.

    • La Ciutat de les Arts i les Ciències es reserva el dret de modificar els terminis i les dates establides en les presents bases, així com la potestat de cancel·lar, suspendre o modificar este concurs i les seues bases, en cas fortuït o de força major, o davant circumstància/s que, a criteri de l’organitzador així ho justifiquen. En cap cas, l’exercici de tals drets per part de l’organitzador permetrà al participant cap reclamació.
    • La participació en este concurs implica la plena acceptació de totes i cadascuna de les bases del concurs, i la decisió inapel·lable del jurat.
    • L’organització queda facultada per a resoldre qualsevol contingència no prevista en les bases, durant el transcurs de la competició. Els jutges s’encarregaran de prendre totes les decisions oportunes referents a desqualificacions, guanyadors o proves nul·les.
    • Estes bases poden ser modificades per l’organització, qui comunicarà als equips amb suficient antelació els canvis realitzats.

En la sala d’arcs i auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. Av. del Professor López Piñero (Historiador de la Medicina), núm. 7- 46013, València.

Totes les inscripcions es registraran a través de la web i quedaran pendents de confirmació definitiva per l’organització.  

    • Els professors dels centres escolars o tutors hauran d’estar inscrits prèviament en el Programa Especial d’Educación y Ciència CIENCIAPEC; i s’inscriuran a l’activitat corresponent Desafío Robot, en l’àrea privada. https://areaprivada.cac.es/
    • El nombre màxim d’equips presentats a concurs per un mateix centre és de 4 per categoria.
    • S’ha establit un nombre màxim d’inscrits per a cada categoria. Una vegada superat el nombre, la resta d’inscripcions rebudes passaran a formar part d’una llista d’espera ordenada cronològicament. En el cas que es produïsca alguna baixa, esta serà coberta pel primer equip registrat de la llista d’espera. La comunicació de tal circumstància es realitzarà per correu electrònic.

Tots els participants hauran d’entregar el formulari d’autorització per al tractament de dades de caràcter personal, i per a la publicació de les gravacions i material audiovisual que es generen durant la realització de l’activitat:

    • En el cas de participants menors de 14 anys, seran els pares o tutors els qui signen l’autorització. Clic ací 
    • En el cas de participants majors de 14 anys, seran ells mateixos els qui signen l’autorització. Clic ací

Abans de formalitzar la inscripció s’haurà d’emplenar el document de cessió d’imatges (tant dels alumnes com dels professors) juntament amb les dades de contacte del professor i i enviar-los per correu electrònic perfectament llegible a l’adreça desafiorobot@cac.es.

 

Una vegada enviades les autoritzacions punxa ací per a inscriure’t.

 

La confirmació de participació serà del 15 de març al 15 d’abril de 2024 per a totes les categories, en eixe moment s’enviaran també els noms definitius dels membres dels equips.

La data límit per a l’enviament de la música en MP3 i l’enllaç a Youtube en la categoria ‘Robot Danse’ serà el 3 de maig de 2024.

El desplaçament al Museu de les Ciències de València serà a càrrec dels participants.

 

CATEGORIES I COMPETICIONS

Els equips que es presenten a esta categoria hauran d’utilitzar, únicament, peces LEGO per a la construcció del seu robot. Dins d’esta categoria s’organitzen les següents competicions:

    • LEGO SUMO Junior (3r Cicle de Primària). Prova: SUMO Junior. Tipus de robot: Mindstorm

Accedix a les instruccions de la categoria Lego Sumo Junior ací.

    • LEGO SUMO (Secundària, Batxillerat i Cicle Formatius). Prova: SUMO

Accedix a les instruccions de la categoria Lego Sumo ací

 

En esta categoria participen robots que, durant la seua construcció, s’haja utilitzat qualsevol tipus de material a excepció de peces LEGO.

No podrà participar cap equip que presente un robot ja construïts dels comercialitzats en el mercat, com Makeblock, 3PI, Moway, Polulu i similars. En este últim grup no s’inclouen els robots que usen electrònica comercial de propòsit general com Arduino, Pingüí, Chipkit o similars.

      • Lliure SUMO (Secundària, Batxillerat i Cicle Formatius). Prova: SUMO.

Accedix a les instruccions de la categoria Lliure Sumo ací.

En esta categoria poden competir tot tipus de robots i materials.

Els alumnes podran utilitzar robots artesanals, comercials, fets amb LEGO o combinant components d’estos dotats de sensors capaços de resoldre el desafiament en el menor temps possible (temps màxim 2 minuts).

    • Desafiament: Port de mercaderies (Secundària, Batxillerat i Cicle Formatius).

Accedix a les instruccions de la categoria Port de mercaderies ací.

    • Robot Danse (Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius). Els equips guanyadors seran aquells que s’ajusten millor al ritme de la música i realitzen la coreografia més completa i original en la prova de ‘Robot Danse’. Prova: Ball.

Accedix a les instruccions de la categoria creativa ací.

Informació addicional

Per a informació addicional sobre el concurs és imprescindible contactar amb divulgacion@cac.es.

bajo-desafio-robot