Menu Close
  • Inicio
  • ->
  • Destacada
  • ->
  • EL ‘PROJECTE POSIDÒNIA’ CERTIFICA UN INCREMENT DEL CONEIXEMENT DE LA POSIDÒNIA ENTRE ELS ESCOLARS DE LA MARINA ALTA

EL ‘PROJECTE POSIDÒNIA’ CERTIFICA UN INCREMENT DEL CONEIXEMENT DE LA POSIDÒNIA ENTRE ELS ESCOLARS DE LA MARINA ALTA

L’estudi d’impacte realitzat per la Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb la Universitat de València revela també un augment en les actituds i conductes relacionats amb la biodiversitat marina

L’estudi d’impacte realitzat per la Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb la Universitat de València revela també un augment en les actituds i conductes relacionats amb la biodiversitat marina

La Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències han presentat aquest matí els resultats del ‘Projecte Posidònia’, una iniciativa que va començar en 2022 i que s’ha centrat en els fons marins del litoral de la Marina Alta. Aquest projecte, finançat en part pel fons temàtic solidari ‘Mediterranean Fund’ de Banca March, ha inclòs un extens cartografiat de les fanerògames marines i un projecte educatiu i divulgatiu en els centres educatius de Dénia, Xàbia, El Poble Nou de Benitatxell, Teulada Moraira i Calp.

 

La directora de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia García-Bartual, i el director del projecte, Francisco Torner, han presentat aquest matí els resultats del projecte en una conferència de premsa, en la qual han participat els alcaldes i regidors dels municipis anteriorment esmentats.

 

Un dels resultats més destacats del «Projecte Posidònia» és l’augment del coneixement sobre les prades de posidònia entre els escolars de la Marina Alta. Aquest projecte ha arribat a 52 professors i 13 centres educatius, abasta nivells des d’infantil fins a batxillerat i s’ha aconseguit fomentar una perspectiva creativa i transversal en l’abordatge de la biologia marina.

 

Es tracta d’un estudi d’impacte realitzat en col·laboració amb la Universitat de València mitjançant enquestes pre i post als alumnes i alumnes que revela un augment en les actituds i conductes relacionades amb la biodiversitat entre els escolars.

 

Prop de 2000 usuaris compromesos

 

Des del seu llançament a l’agost de 2022, l’aplicació mòbil ‘Projecte Posidònia’ ha sigut utilitzada per un total de 1.879 usuaris a la Marina Alta. Una xifra que representa la quantitat de persones que han descarregat i usat l’app per a informar-se sobre els llocs en els quals no està permés fondejar i informar-se sobre bones pràctiques ambientals.

 

Durant aquest any, l’equip del ‘Projecte Posidònia’ ha promogut activament l’ús de l’aplicació entre les marines, clubs nàutics, hotels i oficines de turisme i, actualment, compta amb la col·laboració d’una desena d’entitats i organitzacions que exerceixen un paper fonamental en la seua promoció.

 

Uns resultats que subratllen l’impacte positiu del ‘Projecte Posidònia’ en l’educació ambiental i en la conservació dels fons marins en la marina alta.

 

Missatges que unixen comunitats

 

La iniciativa educativa ‘Missatge en una botella’ del projecte va arribar a un total de 13 centres educatius de Dénia i Teulada Moraira, demostrant el compromís conjunt amb la protecció de l’ecosistema marí local, involucrant als estudiants i així promoure l’educació ambiental.

 

Una acció que va demostrar com la conservació marina pot unir a les comunitats entorn de la protecció dels oceans i fomentar la conscienciació ambiental a la regió.

 

Dibuixos de protecció marina

 

El projecte també ha inclòs un concurs de dibuix anomenat ‘PosidoniArte’, al qual es van presentar 748 dibuixos dels centres educatius de la Marina Alta.

 

Un jurat compost per representants dels Ajuntaments, Fundació Oceanogràfic, Ciutat de les Arts i les Ciències i Auditori de Teulada Moraira, va avaluar les obres. La campanya de difusió d’aquests dibuixos es va dur a terme tant en mitjans offline com en mitjans en línia, amb publicacions setmanals en xarxes socials durant els mesos de juliol i agost.

 

Un projecte de conservació dels boscos submergits de la Marina Alta

 

El  ‘Projecte Posidònia’ representa l’avaluació més completa i actualitzada de l’àrea de la Marina Alta, abastant més de 7.000 hectàrees de fons marins, l’equivalent a deu camps de futbol aproximadament, i que abasta la zona de l’Almadrava, el Parc Natural del Montgó i l’espai marí de Ifach, tots considerats Llocs d’Interés Comunitari (LIC) dins de la Xarxa Natura 2000.

 

A això se suma l’executat a Xàbia a través del ‘Projecte Xàbia’ de la Fundació Oceanogràfic en 2019, aportant en conjunt la cartografia completa dels espais marins de la Marina Alta, aproximadament 10.000 hectàrees.

 

Tots dos tenen com a objectiu contribuir a la preservació de les prades de posidònia per a la biodiversitat marina i promoure el turisme sostenible a la Marina Alta.

Compartir

Otras noticias de interés

Suscríbete a nuestro boletín