Menu Close
  • Inicio
  • ->
  • Destacada
  • ->
  • EL MUSEU DE LES CIÈNCIES ACULL PER QUART ANY CONSECUTIU EL CONCERT ‘HARMONIA QUÀNTICA’

EL MUSEU DE LES CIÈNCIES ACULL PER QUART ANY CONSECUTIU EL CONCERT ‘HARMONIA QUÀNTICA’

És una activitat organitzada en col·laboració amb l’Institut de Física Corpuscular de València i el Conservatori Superior de Música de València

L’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències acull este dimecres 8 de maig a partir de les 19.00 hores el concert ‘Harmonia Quàntica 2024: La música de la teoria quàntica’ organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències, l’Institut de Física Corpuscular de València (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, i el Conservatori Superior de Música de València.

 

L’objectiu d’esta proposta, de lliure accés i que se celebra per quart any consecutiu en la Ciutat de les Arts i les Ciències, és reunir els mons de la investigació científica i la creació musical en un fòrum en el qual aprendre, alhora, de ciència i de música.

 

L’activitat inclou una xicoteta xarrada de divulgació d’uns 20 minutos a càrrec de Carlos Navarrete Benlloch, professor del Departament d’Òptica de la Universitat de València sobre alguns conceptes sobre la física quàntica, seguida d’un concert en el qual s’interpretaran cinc obres musicals. Abans de cadascuna d’elles el compositor o compositora ens guiarà a través de la seua música, explicant com ha convertit els conceptes científics en material musical.

 

Música i física

 

Científics de la Facultat de Física de la Universitat de València i l’Institut de Física Corpuscular s’han reunit amb estudiants de composició del Conservatori Superior de Música de València per a abordar els fonaments de la teoria quàntica, en la qual juguen un paper important nocions com la superposició o la interferència.

Els estudiants han pres elements d’eixa trobada com a inspiració, i d’això han sorgit cinc obres musicals, que són les que conformaran el concert ‘Harmonia Quàntica’. D’esta manera, s’interpretaran obres dels estudiants de composició Joaquín Izquierdo, Joan Requena, Clara Sempere, Ivan Martínez, Guillem Ronda i Joaquim Méndez, a càrrec del grup de cambra del màster d’interpretació del CSMV.

 

Les obres exploren aspectes com la dualitat entre partícules i ones, el principi d’indeterminació de Heisenberg o el col·lapse de la funció d’ona. La música, com la ciència, es compon de patrons. En música és la lògica del compositor la que està ordenant eixos elements; en ciència, és la lògica de la naturalesa. En tots dos casos nosaltres tractem de capturar eixa lògica, a vegades amb la raó, a vegades amb la intuïció, i en el millor dels casos amb una virtuosa combinació d’ambdues.

 

L’objectiu de ‘Harmonia Quàntica’ és reunir estos dos mons, diferents però paral·lels, i crear un medi ambient en el qual la ciència servisca d’inspiració a les arts.

Compartir

Otras noticias de interés

Suscríbete a nuestro boletín