Menu Close
  • Inicio
  • ->
  • Noticias
  • ->
  • MÉS DE LA MEITAT DE LES ESPÈCIES DE L’OCEANOGRÀFIC ESTAN INCLOSES EN LA LLISTA ROJA D’ESPÈCIES AMENAÇADES

MÉS DE LA MEITAT DE LES ESPÈCIES DE L’OCEANOGRÀFIC ESTAN INCLOSES EN LA LLISTA ROJA D’ESPÈCIES AMENAÇADES

noticia_Oceanogràfic-València-edificios

De les més de 650 espècies que habiten en l’Oceanogràfic, 406 estan classificades en diferents nivells de risc de la IUCN i 62 es troben en les categories més amenaçades d’extinció en el medi natural

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències compta amb més de 20.000 animals de 650 espècies diferents, de les que 406 estan incloses en la Llista Roja d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) i classificades en diferents nivells de risc, des de ‘preocupació menor’,’quasi amenaçada’, ‘vulnerable’, ‘en perill’ i ‘en perill crític’ d’extinció.

El fet que estos animals formen part de la família de l’aquari valencià fa possible la investigació sobre les seues principals amenaces, l’establiment de programes de recuperació i conservació, i la divulgació de les iniciatives de protecció.

Com a centre de referència en investigació i conservació d’espècies, l’Oceanogràfic proporciona tant els exemplars com l’entorn adequat per a estudiar i recuperar espècies; una part essencial que ajuda a disminuir les amenaces de la seua desaparició. En la Llista Roja de la IUCN, les espècies són avaluades segons el seu perill d’extinció i classificades en diferents categories segons el grau d’amenaça que enfronten. La finalitat d’esta avaluació és identificar les espècies més vulnerables i prendre mesures per a protegir-les i conservar-les.

Un refugi per a espècies amenaçades

Del total de les espècies que habiten en el centre i que estan incloses en la Llista Roja de la IUCN, 62 d’elles estan classificades dins dels nivells de major risc – ‘vulnerable’, ‘en perill’ i ‘en perill crític’-.

Entre els animals catalogats en greu perill de desaparéixer – és a dir, ‘en perill crític’-, es troba el tauró nodrissa de cua curta (‘Pseudoginglymostoma ‘brevicaudatum); una espècie que va aconseguir reproduir-se el passat 2022, un gran èxit per a la seua conservació, ja que en els últims anys ha passat d’estar catalogada com a ‘vulnerable’ a ‘en perill crític’ d’extinció segons la IUCN.

El tauró bou (Carcharias taurus), el peix guitarra (Glaucostegus cemiculus) el tauró ratlla (Rhina ancylostoma) o la ratlla àguila marina (Myliobatis aquila), que també va poder reproduir-se en 2018, són alguns més dels animals marins en risc de desaparéixer en el mitjà silvestre, i l’existència del qual en l’Oceanogràfic proporciona un halo d’esperança per a conservar les poblacions futures i sensibilitzar al visitant de les causes de la seua desaparició i iniciatives per a la seua protecció.

A més de taurons i ratlles, l’aquari de València també mostra de manera transversal en les seues instal·lacions diferents espècies de tortugues terrestres, marines i d’aigua dolça, moltes d’elles també en perill d’extinció.

En el cas de les marines, l’Oceanogràfic compta amb una tortuga carei cedida pel Zoo Aquarium de Madrid i considerada l’espècie més amenaçada a nivell mundial, i amb una tortuga lora (Lepidochelys kempii) que es troba en procés de recuperació després que una família la rescatara de la mar en trobar-la embullada en un sac de ràfia.

Quant a les tortugues terrestres, el centre alberga la tortuga egípcia (Testudo kleinmanni), en perill crític d’extinció, i la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), extinta en la Comunitat Valenciana i també en perill de desaparéixer en la península Ibèrica.

Des de la Fundació Oceanogràfic també es duu a terme diversos projectes de conservació de fauna local amenaçada al costat de la Conselleria de Medi Ambient, Transició Ecològica i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

Es tracta de programes de cria d’espècies al mig controlat com la tortuga d’estany (Emys orbicularis), l’esmentada tortuga mediterrània (Testudo hermanni), el gallipato (Pleurodeles waltl), un amfibi greument amenaçat, o el samaruc (València hispanica).

La cria i manteniment d’individus en l’Oceanogràfic durant els primers mesos de vida, ajuda a maximitzar la seua supervivència una vegada tornen al medi natural.

El benestar animal és la base de l’Oceanogràfic

El benestar dels animals és la base amb la qual se sustenta tot el treball en l’Oceanogràfic i en la seua Fundació. Per a això, l’aquari compta amb professionals altament qualificats i especialitzats en cadascuna de les labors implicades, tant en la cura dels animals com en l’elaboració i el desenvolupament d’un sòlid programa d’investigació que contribuïsca al coneixement de les espècies per a la seua protecció.

A més, des de 2016, l’Oceanogràfic compta amb un Comité de Cura i Benestar Animal format per personal propi i extern a l’aquari que garanteix abans de res el benestar dels animals com a pilar bàsic en totes i cadascuna de les accions. Este equip s’encarrega de supervisar i garantir que totes les normes i directrius emeses pels governs i organitzacions d’acreditació es complisquen, a més d’aconseguir l’excel·lència i aconseguir els estàndards més exigents del món en el cuidat animal.

Amb tot això, l’aquari de València s’erigix com un centre científic i de conservació de la biodiversitat i un espai en el qual es treballa per a protegir espècies, moltes d’elles amenaçades i en risc de desaparéixer en el mitjà silvestre degut, principalment, a l’activitat humana, al canvi climàtic, a la sobrepesca o a la destrucció dels seus entorns naturals.

Compartir

Otras noticias de interés

EL MUSEU DE LES CIÈNCIES OFERIX AL PÚBLICO UNA CONFERÈNCIA SOBRE CÚMULS ESTEL·LARS AMB OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA

– L’investigador Andrés Moya de la Universitat de València impartirà la conferència ‘Cúmuls estel·lars, les tribus de les galàxies’ este dijous 28 de novembre a les 19 hores

– A continuació es realitzarà una observació amb telescopis d’algunes de les agrupacions d’estreles més cridaneres de tardor des del Jardí d’Astronomia de l’Umbracle

BERKLEE DEDICA EL SEU PRÒXIM CONCERT ALS AFECTATS PER LA DANA

– El concert, que tindrà dos passes, i que s’inspira en “Il trovatore” de Giuseppe Verdi, se celebrarà el 20 i 21 de novembre en el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia dins del cicle Berklee a les Arts
– Berklee, a través de la iniciativa de concerts solidaris promoguda per la FSMCV, destinarà el recaptat en taquilla a pal·liar els danys patits per les societats musicals de les poblacions afectades per la DANA