Menu Close
  • Inicio
  • ->
  • Destacada
  • ->
  • CAIXAFORUM VALÈNCIA ACONSEGUIX EL MILIÓ DE VISITANTS EN EL SEU PRIMER ANIVERSARI

CAIXAFORUM VALÈNCIA ACONSEGUIX EL MILIÓ DE VISITANTS EN EL SEU PRIMER ANIVERSARI

Caixaforum València ha acollit quatre exposicions i l’experiència interactiva #LaNube{IA}, per les quals han desfilat més de 422.000 persones

Caixaforum València ha aconseguit el milió de visitants coincidint amb la celebració del primer aniversari de l’obertura del centre cultural de la Fundació ‘la Caixa’ en la capital del Túria. Situat en la Ciutat de les Arts i les Ciències, este centre dedicat a la divulgació cultural i científica ha rebut un gran suport tant ciutadà com institucional en el seu primer any d’activitat, convertint-se en un referent cultural, cívic i social.

El 21 de juny de 2022, Caixaforum València va obrir les seues portes amb l’aspiració de ser un espai viu, al servei dels valencians, on la cultura es manifesta com una eina per a fomentar la cohesió i la integració social. Un any després, aquell anhel és hui una realitat gràcies als milers de persones que han visitat Caixaforum València per a gaudir d’un enclavament únic, així com de la seua excepcional programació, amb exposicions i activitats per a tots els públics.

 

Caixaforum València: un espai artístic en si mateix

 

Caixaforum València és el més singular de la xarxa de centres culturals de la Fundació ‘la Caixa’ a Espanya. Obra de l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, líder de l’estudi Cloud 9 a Barcelona i professor de Virgínia Tech, compta amb prop de 10.000 metres quadrats dedicats a la divulgació del coneixement, dues sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, una llibreria, un restaurant i un espai familiar i educatiu.

 

Lluny de limitar-se a ser un centre de divulgació cultural i científica, Caixaforum València és en si mateix un espai artístic: un paisatge, format per diferents càpsules i protegit per la colossal closca de l’estructura de l’edifici, on la sostenibilitat juga un paper fonamental. L’arquitectura de l’edifici original conviu harmoniosament amb la intervenció arquitectònica per a permetre el seu ús cultural, ja que el projecte respecta, potència i conviu amb l’edifici, mantenint la seua essència com a espai de reflexió i gran superfície cultural oberta, pública i d’intensa activitat.

 

En paraules de la directora general adjunta de la Fundació ‘la Caixa’, Elisa Durán: “Celebrem que Caixaforum València s’haja convertit, en temps rècord, en un centre neuràlgic de l’oferta cultural i científica en la capital valenciana. Volem agrair a tots els visitants el gran acolliment que han brindat a este espai tan innovador i sostenible, i a la programació del centre, en vespres del seu primer aniversari”.

 

Exposicions i activitats per a tots els públics

Des de la seua inauguració, Caixaforum València ha acollit multitud d’activitats i un total de quatre exposicions, amb les quals els visitants han viatjat a l’Antic Egipte, han contemplat paisatges únics, han recreat la mítica missió a bord de l’Apol·lo 11 i han descobert l’art del tatuatge. Quatre exposicions que, sumades a l’experiència interactiva #*LaNube{*IA}, han reunit a més de 422.000 persones, mentre que la resta dels visitants han acudit atrets per la singularitat del nou edifici i per les seues activitats paral·leles: concerts, recitals poètics, debats, jornades socials i científiques, i tallers educatius i familiars.

 

Així, Caixaforum València va obrir les seues portes amb dues mostres excepcionals. D’una banda, la sala gran va acollir ‘Faraó. Rei d’Egipte’, una exposició, en col·laboració amb el British Museum, que va permetre als valencians viatjar a la vall del Nil per a descobrir el simbolisme i l’ideari de l’imperi egipci. Entre el 22 de juny de 2022 i el 26 de febrer de 2023, l’exposició va rebre a més de 205.000 persones que van poder conéixer les històries que envolten les prop de 140 peces incloses en el recorregut.

 

D’altra banda, la mostra Horitzó i límit. Visions del paisatge va atraure a més de 136.000 visitants interessats a conéixer com la creació del paisatge ha modelat la nostra percepció de la naturalesa en els últims segles. Una exposició amb paisatges naturals, fruit de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’, que es relacionen amb pintures del passat històric i amb creacions contemporànies procedents de col·leccions de diferents institucions.

 

La mostra ‘Horitzó i límit. Visions del paisatge’, oberta al públic del 22 de juny de 2022 al 8 de gener de 2023 en Caixaforum València, s’emmarca en la voluntat històrica de l’entitat de generar coneixement i sensibilitat per l’art que s’estén des dels últims segles fins a l’actualitat. Donar a conéixer la creació contemporània trencant les barreres que sovint la separen del públic és un dels objectius de la fundació en l’àmbit cultural. Per a això, compta amb la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ‘la Caixa’ com a principal eina.

 

El 3 de febrer, Caixaforum València acollia amb gran èxit l’exposició Apol·lo 11. L’arribada de l’home a la Lluna. La mostra, fins a l’11 de juny, permetia als visitants remuntar-se al 20 de juliol de 1969, moment en el qual es va arribar per primera vegada a la Lluna a bord de la nau Apol·lo
11. Les més de 55.000 persones que han visitat esta exposició han pogut contemplar diversos mòduls com el simulador del llançament d’un coet, o una taula tàctil per a recórrer tota la superfície lunar, a més de documents sonors i gràfics sobre el projecte Apol·lo 11 abans, durant i després de l’arribada a la Lluna, i el que això va significar per al progrés de la societat i de les ciències de l’espai.

 

‘Tattoo. Art sota la pell’ és l’última exposició presentada en Caixaforum València, disponible fins al 27 d’agost. La mostra, per la qual ja han passat més de 18.000 persones, permet conéixer esta pràctica mil·lenària a través d’un recorregut històric, cultural i social que culmina en la creació artística actual. L’exposició reunix més de 240 obres històriques i contemporànies, entre les quals s’inclou el treball d’artistes del tatuatge procedents de països com el Japó, els Estats Units, França, Suïssa i la Polinèsia.

 

El Núvol, l’element més distintiu

A totes estes exposicions se suma l’experiència interactiva #*LaNube{*IA} Educant en l’era de la intel·ligència artificial. Organitzada i produïda per EduCaixa, el programa educatiu de la Fundació ‘la Caixa’, l’experiència #LaNube{IA} ha atret a més de 8.500 persones, les quals han pogut explorar les oportunitats i els riscos de la intel·ligència artificial en l’educació a través d’un recorregut interactiu situat en El Núvol.

 

L’experiència interactiva #LaNube{IA} podrà visitar-se fins al 23 de juliol en l’espai homònim El Núvol, l’element més distintiu de Caixaforum València. Aquest espai familiar i educatiu està construït amb materials molt lleugers, entre els quals destaca el sòl de fibra de vidre pura, amb un lleu moviment per a aconseguir una subtil sensació de flotació i de falta de gravetat. El revestiment està realitzat amb polímers molt lleugers i quasi transparents, i el seu interior és diàfan i multifuncional.

 

Noves exposicions, activitats i tallers

La programació de Caixaforum València no sols inclou exposicions d’art antic, modern i contemporani, així com de ciència i de temàtica social, sinó que el centre també organitza concerts i recitals poètics, debats sobre grans qüestions d’actualitat, jornades socials i de caràcter científic i mediambiental, tallers educatius i familiars, i activitats dirigides a grups de persones majors. En el seu conjunt, el centre cultural de la Fundació ‘la Caixa’ en la capital del Túria ha atret a més d’un milió de visitants.

 

Un any després de la seua inauguració, l’activitat en Caixaforum València prosseguix amb nombroses propostes, entre les quals destaca la segona edició de les Nits d’Estiu, una de les més consolidades en tots els centres Caixaforum, on es donaran cita música, poesia, cinema i arts escèniques. Així mateix, l’exposició ‘Còmic. Somnis i història’ recalarà en el centre el pròxim 14 de juliol. La mostra oferirà un recorregut per alguns dels millors còmics de la història, i aprofundirà en el procés de producció del còmic, des de la conceptualització i el dibuix fins a la impressió final de l’obra.

 

Caixaforum: un concepte cultural únic al nostre país

En 2022, Caixaforum València es va integrar en la xarxa de centres que la Fundació ‘la Caixa’ té distribuïts en ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa i Palma. Un concepte cultural únic a Espanya al qual se sumarà Caixaforum Màlaga a la fi de 2026. Tots ells configuren una xarxa que fomenta la difusió del coneixement, amb la convicció d’enfortir el desenvolupament personal i constituir un revulsiu per a la transformació social.

 

La finalitat que perseguix la Fundació ‘la Caixa’ és superar les barreres que encara hui dia separen a algunes persones de l’art, la ciència, la música i les humanitats, acostant la cultura a tots els públics. Es tracta d’un model sense parangó al nostre país, caracteritzat també per les col·laboracions i sinergies amb tota mena d’institucions. De fet, gràcies a la política d’aliances impulsada per la Fundació ‘la Caixa’, Caixaforum València continuarà sent ambaixador de les principals institucions de l’àmbit internacional, com són el Centre Pompidou, La Cinémathèque française i el Museu del Prado, entre altres.

Caixaforum València celebra així el seu primer aniversari com a aglutinador de propostes i dinamitzador de la vida cultural de la Comunitat Valenciana a través de tota mena de manifestacions culturals, amb l’objectiu de promoure el debat social actual i aprofundir en l’origen de les nostres arrels culturals.

Compartir

Otras noticias de interés

Suscríbete a nuestro boletín