Menu Close

Sabias que...

…l’espina verinosa situada en la base de la cua del peix bisbe pot causar ferides molt doloroses?

PEIX BISBE

Orde: Raïformes
Família: Myliobatidae
Distribució: Costes atlàntiques de la península Ibèrica fins a Sud-àfrica i el sud de Moçambic, incloent-hi les illes Canàries i el Mediterrani
Particularitats: La boca disposa de set files de dents planes trituradores que empren per a alimentar-se, principalment de crustacis i mol·luscos.
Estatus de l’espècie: Dades Insuficients

El Peix Bisbe (Pteromylaeus bovinus) és un peix cartilaginós que pertany a la família dels miliobàtids, igual que les milanes (Myliobatis aquila). Es diferencia d’estes últimes perquè té el musell més allargat.

Es distribuïx per l’Atlàntic oriental, des de la costa de Portugal fins a la d’Angola. També n’hi ha per tota la costa de l’arxipèlag canari i al litoral de l’illa de Madeira. A vegades penetra al Mediterrani.

Pot arriba a fer 250 cm de longitud màxima des del cap fins al final de la cua, encara que les dimensions més normals són 150 cm. Encara que esta espècie no ataca l’ésser humà, l’espina verinosa que du situada a la base de la cua pot causar ferides molt doloroses.

La coloració dorsal és marró i a vegades té franges horitzontals de color blau grisenc. La part ventral és blanquinosa. La boca disposa de set files de dents planes trituradores que empren per a alimentar-se, principalment de crustacis i mol.luscos.

L’hàbitat dels bisbes són les aigües càlides tropicals i pròximes a la costa. A vegades també s’endinsa a mar obert, però no és normal que ho faça. Com que són animals bentopelàgics, viuen associats tant al fons marí com a la columna d’aigua.

Tot i que són animals solitaris, a vegades van en petits grups. Són ovovivípars. El temps de gestació és de vora 6 mesos i parixen de 3 a 7 cries d’uns 45 cm d’envergadura.

Descobrix als peixos bisbe en la instal·lació d’Oceans de l’Oceanogràfic.