Menu Close

Sabias que...

…… la sang de la morena comuna és tòxica però deixa de ser-ho quan se superen els 75 graus centígrads?

MORENA COMUNA

Orde: Anguil·iformes.
Família: Muraenidae.
Distribució: Atlàntic: des del Senegal a Gran Bretanya, i Mediterrani.
Mides: 140 cm. aproximadament.
Alimentació: Peixos, crustacis i mol·luscos.
Particularitats: Espècie d’activitat nocturna.
Estatus de l’Espècie: No inclòs en la llista roja de la UICN.

Encara que sovint la confonem amb una serp, no ho és. La morena (Muraena helena) és un peix ossi que pertany al grup dels anguil·liformes. L’anatomia externa, allargada i sense aletes protuberants, és molt característica d’este peix, com també la manera de moure’s, amb moviments ondulants, com els d’una serp. El cos està lleugerament comprimit en la zona anterior; i les aletes caudal, dorsal i anal estan ocultes a la vista per una funda dèrmica. No té aletes pectorals ni escates.

La morena comuna en concret, pot arribar a fer un metre de llarg i té una coloració jaspiada de fons marró amb taques grogoses. Viu sempre prop de la costa, entre les roques i de forma solitària. De dia a penes ix del cau, però de nit es manté activa i es dedica a capturar els peixos i cefalòpodes de què s’alimenta.

Malgrat que només té una filera de dents, entre dent i dent posseïx multitud de microorganismes que fan que la mossegada siga molt infecciosa. Es distribuïx des de les Illes Britàniques fins al Senegal i el Mediterrani.

Com a curiositat, cal fer esment que la carn de morena era molt apreciada a l’antiga Roma.

*Este animal el pots trobar en la Torre de Temperats i Tropicals