L’estrena este dimarts 25 de març en l’Hemisfèric del nou planetari ‘Postals d’altres mons’ marca l’inici d’una setmana amb diverses activitats de divulgació científica i cultural que culminarà amb l’observació guiada amb telescopis de l’eclipsi parcial solar dissabte que ve 29 de març visible des de les 10.30 a 12.30 hores, sempre que les condicions meteorològiques ho permeten.
‘Postals d’altres mons’ és una projecció en format fulldome que mostra la diversitat de paisatges planetaris del sistema solar a través de fotografies realitzades per diverses sondes d’exploració espacial. El públic podrà veure imatges hiperrealistes de paisatges de planetes i satèl·lits com els volcans gegants de Mart, els deserts gelats de les llunes Encélado i Europa, els llacs de metà de Tità, els guèisers de fang en Tritó, la serralada equatorial de Jápeto o les volcans de sofre de Ío.
Gràcies a diversos documents i fotografies de la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) s’han recreat amb fidelitat estos paisatges el que permet a l’espectador conéixer com són els diferents cossos celestes pròxims a la Terra i l’enorme diversitat d’escenaris.
El medi ambient serà protagonista dijous que ve 27 de març amb el ‘Fòrum de Debat sobre Riscos Naturals Mediterranis: Prevenció i Mitigació’, sota la coordinació científica del Dr. José Luis Rubio, Honorary President of World Association of Soil and Water Conservation i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 1996.
A més participaran el Dr. Emilio Chuvieco Saliner, Catedràtic de Geografia de la Universitat d’Alcalá i Premi Jaume I a la Protecció del Medi ambient 2022, i el Dr. Jorge Olcina Cantos. Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant. La taula estarà moderada per Elena Bendala, secretària del Comité d’Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Durant la trobada, de lliure accés a partir de les 19 hores a l’Auditori Santiago Grisolía, s’abordarà com el Mediterrani constituïx una de les regions més vulnerables als riscos naturals derivats del canvi climàtic i de l’activitat humana.
Torna ‘Un llac de concerts’
Un any més torna la música en directe i gratuïta a la Ciutat de les Arts i les Ciències gràcies a la col·laboració amb Berklee València. El dijous 27 i el divendres 28 de març s’han programat les primeres actuacions de la nova temporada de ‘Un llac de concerts’ amb la interpretació d’estudiants de la prestigiosa escola de música.
La cita és a partir de les 19 hores en l’escenari situat a l’aire lliure en el passeig nord del Museu de les Ciències on sonaran ritmes del jazz al rock and roll passant pel funk, la música llatina, el folk o músiques del Mediterrani.
Observació de l’eclipsi parcial de Sol
El dissabte 29 de març, de 10.30 a 12.30 hores, el públic podrà gaudir d’una experiència astronòmica única, en observar un eclipsi parcial de Sol, un dels fenòmens astronòmics més impressionants en el qual la Lluna oculta de manera parcial al Sol des de la nostra perspectiva en la Terra.
Per a això, s’instal·laran en el Passeig de Xiprers, diversos telescopis especialitzats, alguns amb filtres per a llum visible que permeten veure les taques solars, i altres de tipus H-alfa que faciliten l’observació de les flamerades solars. També es projectarà la imatge del Sol en una pantalla blanca per a una visualització segura i còmoda. L’observació serà guiada, és de lliure accés i gratuïta, i es realitzarà sempre que les condicions meteorològiques ho permeten.