Menu Close
  • Inicio
  • ->
  • Destacada
  • ->
  • L’OCEANOGRÀFIC ORGANITZA EL FESTIVAL ‘OCEANFEST’ PER A PROMOURE LA CULTURA MARINA I EL TURISME SOSTENIBLE

L’OCEANOGRÀFIC ORGANITZA EL FESTIVAL ‘OCEANFEST’ PER A PROMOURE LA CULTURA MARINA I EL TURISME SOSTENIBLE

L’esdeveniment reunirà del 22 al 28 de maig a professionals de la fotografia i artistas, personal investigador i científic que compartiran la seua experiència i coneixement sobre la seua relació amb l’ecosistema marí

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza del 22 al 28 de maig el ‘OceanFest’, el primer festival de divulgació i conservació marina, una trobada multidisciplinària que reunirà personal investigador i científic, professionals de la fotografia i artistes.

 

L’esdeveniment té com a objectiu promoure la cultura marina i fomentar el turisme sostenible per a conscienciar a la ciutadania sobre la fragilitat i la necessitat de cuidar i preservar el medi marí. Sobre este tema, el director general de l’aquari, Eduardo Nogués, ha destacat “l’esperit del ‘OceanFest’ com un instrument per a fomentar el compromís de l’Oceanogràfic amb la preservació del medi ambient marí”.

 

“Per a nosaltres -ha continuat Nogués-, és fonamental oferir a a el públic visitant una experiència que no sols siga entretinguda, sinó que també els porte a reflexionar sobre la importància de cuidar i conservar la biodiversitat de mars i oceans. Per això, per al ‘OceanFest’ hem preparat una mirada global sobre les mars i oceans que permeta sensibilitzar sobre la fragilitat de l’ecosistema marí i la necessitat de cuidar-lo i preservar-lo per a les futures generacions.”

 

El ‘OceanFest’ naix com una trobada de divulgació destinat a tots els amants de la mar i ofereix una àmplia gamma d’activitats relacionades amb les mars i oceans, com la fotografia expositiva, el consum sostenible, les xarrades, els tallers, el cinema, la música i l’animació.

 

A més, el festival s’alinea directament amb la iniciativa de la “Dècada dels Oceans 2020-2030” de la Unesco i s’emmarca en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 14 de vida submarina.

 

Una mirada interdisciplinària sobre mars i oceans

 

El ‘OceanFest’ arrancarà dilluns que ve 22 de maig amb un fòrum de debat sobre pesca sostenible, en el qual s’abordarà el present i el futur del consum responsable. En la taula, participaran el subdirector de Pesca de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Beltrán; les investigadores Carmen Rodriguez i Eve Gallimay del ICM-CSIC de Barcelona; el responsable de Conservació de la Fundació Oceanogràfic José Luis Crespo; el pescador d’arrossegament Amadeu Ros i María Maceiras, pescadora gallega costanera i influencer coneguda com “La Justiciera de la Mar”. El debat serà moderat pel divulgador científic i físic meteoròleg Manuel Toharia.

 

Un gran mural d’art per la conservació

 

La secció d’art del ‘OceanFest’ la protagonitzarà l’artista urbana valenciana Julieta XLF, que crearà durant la setmana un gran mural de 40 metres de llarg inspirat en animals marins emblemàtics, com l’anguila, la tortuga o el nautilus. L’obra artística se situarà en la zona exterior de la passarel·la de lleons marins de manera que el públic visitant podrà contemplar el procés de creació del mural.

 

El dimarts 23 de maig, al matí, el reconegut fotògraf Javier Murcia, guardonat amb diversos premis de fotografia com el prestigiós European Wildlife Photograpger of the Year, Montphoto, Fotocam o el Nature photographer of the year, presentarà en l’Edifici d’Accés de l’Oceanogràfic una exposició de gran format amb impactants i efectistes imatges submarines.

 

La mostra exhibix d’una banda, la fauna i la flora de la Mar Mediterrània com la Posidònia oceanica -un dels ecosistemes més productius i vulnerables del planeta- i, per l’altra, la resta de biodiversitat que existeix en la nostra mar, i que porta per nom “Una mar de colors”.

 

Esta exposició serà un element de contingut addicional al recorregut del públic visitant, donant suport als continguts i els valors que defensa el *Oceanogràfic de València, com la sostenibilitat, el respecte al medi ambient, la conservació i la protecció de l’ecosistema.

 

Javier Murcia també oferirà una xarrada i un taller pràctic de fotografia submarina el dimecres 24 a la vesprada, en el qual exposarà el seu treball en la Mar Menor. Esta última jornada està oberta al públic i les inscripcions es poden realitzar en la web del ‘OceanFest’.

 

Oce&Films. “Tauró: la peli que ho va canviar tot”

L’esdeveniment destinat al cinema marcarà la vesprada del dijous, 25 de maig. El reconegut novel·lista Juan Gómez-Jurado i el guionista Arturo González-Campos dialogaran al Mar Roig de l’Oceanogràfic sobre la mítica pel·lícula “Tauró” de Steven Spielberg, i com el film va canviar la imatge d’aquest depredador en l’imaginari col·lectiu.

 

A més, el compositor i guanyador de dos premis Goya Lucas Vidal realitzarà en directe un taller de com es compon una banda sonora inspirada en les mars i els oceans.

 

Les inscripcions a la jornada gratuïta estan disponibles en la web oficial del ‘OceanFest’ fins a completar aforament.

 

Tallers amb tècniques japoneses i de bones pràctiques

 

Durant tota la setmana del ‘OceanFest’, als matins, el públic que visite l’Oceanogràfic podrà participar de manera gratuïta en els tallers i les activitats japoneses com els Haiku i els Gyotaku.

 

El primer d’ells, l’Haiku, és una tècnica de poesia molt popular del Japó que recull temes relacionats amb la naturalesa i les estacions de l’any, amb l’objectiu de conjuminar l’art i la literatura.

 

El Gyotaku, per part seua, consistix a aplicar tinta sobre un animal inert i plasmar-lo en paper o tela per a crear una impressió realista de l’espècie. Una tècnica que ha evolucionat al llarg dels segles i que s’empra per a promoure la conservació de la vida marina i crear obres d’art inspirades en la naturalesa.

 

A més, també hi haurà dues activitats gratuïtes com l’elaboració d’una peça de plàstic reciclat i la personalització d’una bossa de roba, a fi de conscienciar al visitant sobre les bones pràctiques mediambientals per a preservar l’ecosistema marí.

 

Premis a les millors fotografies submarines

 

Amb l’objectiu de donar suport a les noves propostes de fotografia relacionades amb el medi marí, l’Oceanogràfic ha llançat, en el marc del ‘OceanFest’, un concurs de fotografia submarina, en el qual han participat tant professionals com persones aficionades.

 

El dissabte 27 de maig el jurat seleccionarà els millors treballs, que rebran premis valorats en 7.000 euros en funció de les categories a les quals s’hagen presentat.

Compartir

Otras noticias de interés

Suscríbete a nuestro boletín